Zwak Oranje moet na misser Memphis genoegen nemen met punt

11 juni 2022, 22:43   Bijgewerkt: 12 juni 2022, 14:06

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond twee punten laten liggen in de groepsfase van de Nations League. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal bleef in Rotterdam steken op een 2-2 gelijkspel tegen Polen. Een gemiste strafschop van Memphis Depay bleek cruciaal.

Louis van Gaal deed ditmaal geen hele gekke dingen met de opstelling. Negen van de elf namen die tegen België speelden, stonden ook nu aan de basis. De Vrij nam de plek van de vakantie vierende Virgil van Dijk in en Flekken startte in plaats van Cillessen, die licht geblesseerd is geraakt. Zo vormde opnieuw het 3-5-2 systeem met Davy Klaassen dicht achter de spitsen: Memphis Depay en Steven Bergwijn. Daarmee trad Oranje aan tegen een Polen zonder sterspeler Robert Lewandowski. Hij kreeg rust van bondscoach Czeslaw Michniewicz, die hem liever voor eigen publiek in actie wilde zien.

Polen won hun eerste groepsduel net als Nederland met 2-1 van Wales, maar ging daarna keihard onderuit in België: 6-1. Nederland was op papier geen fijne rebound tegenstander, want de Oranjeleeuwen wonnen de laatste vijf onderlinge duels. In de openingsfase maakte Oranje het ze dan ook knap lastig en kwam de ploeg via Memphis Depay en Klaassen vroeg al een aantal keren voor het doel. Die sterke start kreeg echter een pijnlijke wending toen Matty Cash, de Engels-Poolse rechtsback, uit het niets de score opende. Door de benen van Daley Blind heen schoot hij de bal hard in de linkeronderhoek en zo zorgde hij voor een verrassende 0-1 stand.

Zo liep Oranje in deze interlandperiode dus voor het eerst tegen een achterstand aan. Na deze treffer verliep het spel zeer stroef. Verder dan enkele schotpogingen van afstand kwam de ploeg van Van Gaal niet meer voor de rust. Een ander Oranje moest uit de kleedkamers komen, wilden ze deze frustrerende wedstrijd nog omdraaien. Die intentie was er zeker, maar het leek al gauw erger te worden voor Nederland. Vijf minuten na rust leverde Krzysztof Piatek een dieptepass af bij Premyslaw Frankowski, die één op één met Mark Flekken kwam en breed legde op Piotr Zielinski. Die kon op zijn beurt simpel binnentikken voor open doel: 0-2.

Deze stand stond echter niet lang op het bord, want binnen een minuut werkte Klaassen de 1-2 alweer binnen uit een voorzet van Blind. En dat niet alleen, maar enkele minuten later was Dumfries ook nog eens trefzeker om Oranje zo binnen vijf minuten weer langszij te schieten. Net als bij de Poolse tweede treffer kwam er een VAR-check voor buitenspel aan te pas, maar ook deze telde en zo liet de ploeg zijn weerbaarheid zien.

Daarna bleef het spelbeeld hetzelfde tot in de slotfase. Polen trok zich ver terug op de eigen helft en Nederland probeerde een gaatje te vinden voor de 2-3. Lang duurde het voordat een grote kans ontstond, maar opeens legde Cody Gakpo de bal terug op Depay, waarna doelpuntenmaker Cash hands maakte. Oranje kreeg hierdoor een strafschop in de blessuretijd. Depay ging zelf achter de bal staan en kon het duel in het slot gooien, maar schoot snoeihard op de paal.