Gakpo moet beter: "Exponent dat het Oranje-shirt nog weegt"

9 juni 2022, 08:04   Bijgewerkt: 9 juni 2022, 09:45

Cody Gakpo was woensdagavond één van de elf 'nieuwe' gezichten bij Oranje voor het Nations League-duel met Wales. De aanvaller heeft een sterk seizoen achter de rug en kreeg van Louis van Gaal dus de kans om op een mooi podium te laten zien dat hij inderdaad een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling. Maar tegen Wales kwam het er niet uit. Dat zag ook van Gaal. 

Waar Memphis Depay en Steven Bergwijn afgelopen vrijdag in de uitwedstrijd tegen België nog het aanvalsduo vormden en veel indruk maakten, was het woensdagavond aan Wout Weghorst en Gakpo. Hoewel Weghorst in de blessuretijd de winnende tegen de touwen kopte, wist het 'nieuwe' koppel een stuk minder indruk te maken. Vooral Gakpo liet het afweten. De PSV-uitblinker bracht niet wat van hem werd verwacht en werd daarom na 67 minuten naar de kant gehaald door Van Gaal.

''Ik wilde de wedstrijd winnen, iedereen heeft wel gezien dat het met de komst van Bergwijn beter ging draaien'', werd de bondscoach na afloop geciteerd door het Algemeen Dagblad.  ''We wilden Gakpo en Noa Lang vrij krijgen tussen de linies om van daaruit tot kansen te komen. Die ruimte lag er ook wel, maar er kwam weinig uit voort. Enerzijds konden we ze niet bereiken door te veel slordigheid in de passing, anderzijds verspeelden ze zelf ook te makkelijk de bal'', aldus Van Gaal. De bondscoach had het in aanloop naar de ontmoeting met Wales over de 'extra druk' die het Oranje-shirt met zich meebrengt, waardoor de potentie, die er natuurlijk wel degelijk is bij Gakpo, er nog niet altijd uitkomt.  

Lees ook: Van Gaal kritisch op debutant Teze: "Een onvoldoende"

''Ik denk dat het duidelijk is. Onze conditietrainer zei dat er bij de warming-up nu meer spanning op de ploeg stond'', kwam Van Gaal daarop terug. ''Het elftal telde twee debutanten, maar ook jongens die nog geen tien interlands op hun naam hebben staan.'' Jerdy Schouten en Jordan Teze maakten woensdagavond hun eerste minuten in het Oranje-shirt. Waar Schouten een aardige indruk maakte, haalde Teze bij lange na niet zijn niveau. Dat gold dus ook voor Gakpo, volgens Van Gaal 'één van de grootste talenten van Nederland'. ''Maar ook een exponent van dat het Oranjeshirt nog 'weegt'. Hij speelde niet goed en heeft ook een seizoen gehad waarin het niet altijd lekker ging met blessures. Dat neemt een speler mee in zijn hoofd.''

Zaterdag nieuwe kans? 

Gakpo maakte tegen Wales overigens pas voor de vierde keer zijn opwachting in Oranje. Dat de aanvaller het in zich heeft om ook het Nederlands elftal op sleeptouw te nemen, bewees hij in september al in het WK-kwalificatieduel met Montenegro. Toen was hij goed voor een doelpunt en een assist. De kans is groot dat hij deze interlandperiode nog een kans krijgt om zich te herstellen van zijn mindere optreden in en tegen Wales. Voor Oranje staan er immers nog twee wedstrijden op het programma, om te beginnen aanstaande zaterdag tegen Polen. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen