Weghorst redt B-ploeg Oranje na late uitglijder tegen Wales

8 juni 2022, 22:44   Bijgewerkt: 8 juni 2022, 22:53

Het Nederlands Elftal heeft ook de tweede wedstrijd in de Nations League winnend weten af te sluiten. Op bezoek bij Wales leek het lang af te stevenen op een 0-1 overwinning door een doelpunt van Teun Koopmeiners, maar in de blessuretijd van de tweede helft werd het nog even spannend. Wales kwam op gelijke hoogte, maar een minuut later zorgde Wout Weghorst voor het slotakkoord: 1-2.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er vooral veel verbazing over de opstelling van bondscoach Louis van Gaal. Van Gaal wijzigde zijn basiselftal op elf plekken ten opzichte van de wedstrijd tegen België afgelopen vrijdag (1-4). Het betekende het debuut van Jerdy Schouten en Jordan Teze en tegelijkertijd ook een gezapige eerste helft. De aanval werd gevormd door Noa Lang, Wout Weghorst en Cody Gakpo, maar in 45 minuten tijd kreeg het Nederlands Elftal het niet voor elkaar om de doelman van Wales, Danny Ward, veelvuldig de testen. In de laatste vijf minuten van de eerste helft drong Nederland even aan en dat legde direct wat druk op de verdediging van Wales. Schouten en Gakpo waren het dichtste bij een treffer, maar zagen hun schoten gekraakt worden de Welshe verdedigers.

Verdedigend gaf Nederland ten opzichte van de eerste helft wel minder weg, waardoor Mark Flekken geen moment meer in de problemen kwam. Ook invaller Gareth Bale kon in zijn eerste minuten tegen Nederland niet het tij keren voor zijn land. In de slotfase maakte Bruno Martins Indi nog zijn rentree voor het Nederlands Elftal en mocht hij welgeteld zeven minuten meedoen in zijn 35e interland. De tijd tikte voort en de overwinning kwam dichterbij.

Oranje deed dus wat het moest doen en stelde zonder al te groots te voetballen de drie punten veilig, waardoor de ploeg nu alleen bovenaan staan in de poule. De verhouding tussen Nederland en Wales is nu 9-0.