Van Gaal wil linksbenige centrale verdediger: wat zijn de opties?

31 mei 2022, 18:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Louis van Gaal heeft maandag op de persconferentie opnieuw duidelijk gemaakt dat hij het liefst gebruik wil maken van een linksbenige centrale verdediger. Echter lopen er op de Nederlandse velden momenteel weinig spelers die in dat profiel passen. Wat zijn de opties voor de bondscoach in aanloop naar het WK voetbal in Qatar?

In de huidige selectie van bondscoach van Louis van Gaal zijn drie linksbenige spelers opgenomen die als centrale verdediger kunnen gaan spelen. Voor deze spelers zijn de interlands voor de Nations League ontzettend belangrijk, aangezien ze zich van hun beste kant kunnen laten zien aan de coach - die in zijn defensie het liefst gebruik maakt van een linksbenige centrale verdediger.

"Ik heb bepaalde redenen voor de keuze voor een linkspoot op die positie", gaf Van Gaal maandag aan op de personferentie. "We moeten op een andere manier doordekken. Tegen Duitsland ging dat niet goed. Matthijs de Ligt heeft in Italië ook op die plek gespeeld, dus hij kan het ook. Dus het is niet zo als Martins Indi niet levert, dat De Ligt daar niet kan spelen. Maar mijn voorkeur gaat uit naar een linksbenige speler", besluit de 70-jarige oefenmeester, die eerder hetzelfde signaal ook al liet doorschemeren.

Met Aké weet Van Gaal dat hij kan rekenen op voldoende snelheid achterin, terwijl hij met Blind een risico neemt met de ruimte die ontstond achter de laatste linie. Echter staat Blind wat betreft zijn opbouwende kwaliteiten wel hoger in de pikorde dan Aké, waardoor het afwachten is met wie Van Gaal gaat starten. Blind zou uiteraard ook als linksachter kunnen starten, maar op die positie lijkt Tyrell Malacia wegens zijn diepgang en uitstekende prestaties dit seizoen plaats te gaan nemen. Of zou hij linksback Mitchell Bakker ook nog als optie zien voor het centrum?

Sven Botman

Aangezien de voorkeur van Van Gaal ligt bij een linkspoot, zullen de linksbenige centrale verdedigers de komende maanden gebrand zijn om zich te laten zien. Het WK is nog ver weg, waardoor er nog van alles kan gebeuren. Een serieuze optie voor het WK voetbal in Qatar is Sven Botman. De centrale verdediger van LOSC Lille kwam de laatste maanden voornamelijk uit voor Jong Oranje, maar past in het profiel van bondscoach Louis van Gaal. Botman maakt nu deel uit van de selectie van Jong Oranje.

Pascal Struijk

Daarnaast kan de handhaving van Leeds United in de Premier League zo nog maar eens mooi uitpakken voor Pascal Struijk. De linksbenige centrale verdediger van de Engelse club deed het de afgelopen jaren verdienstelijk in de Premier League, waardoor hij ongetwijfeld op een schaduwlijst van bondscoach Louis van Gaal zal staan. Mogelijk maakt Struijk met een goede eerste seizoenshelft kans op een plekje in de selectie voor het WK voetbal in Qatar.

Karim Rekik

Het is best opmerkelijk dat de bij Sevilla in de basis spelende Rekik niet in beeld komt bij Oranje. Na de winterstop kampte Rekik weliswaar met een blessure, maar anders staat de oud-PSV'er regelmatig aan de aftrap in La Liga. Zowel als centrale verdediger als ook als linksback maakte hij dit seizoen minuten. Verdient Karim Rekiki (27) een nieuwe kans?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen