Vitesse heeft Europa weer in zicht dankzij late treffer Openda

Vitesse heeft Europa weer in zicht dankzij late treffer Openda

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

26 mei 2022 – Vitesse heeft donderdagavond de eerste stap gezet naar opnieuw een avontuur in de Conference League. De ploeg van trainer Thomas Letsch won in het GelreDome met 2-1 van AZ. Een late treffer van smaakmaker Loïs Openda was voldoende voor een voorsprong in de finale van de play-offs.

In de finale van de play-offs voor Europees voetbal troffen de twee 'comeback-kids' van de nacompetitie elkaar. Na een 0-2 verlies in de uitwedstrijd wist Vitesse in de return tegen FC Utrecht na een verlenging een 3-0 overwinning uit het vuur te slepen, terwijl AZ tegen SC Heerenveen een 3-2 achterstand ongedaan maakte. In de Gelredome konden de Alkmaarders nog steeds niet beschikken over de geblesseerde Owen Wijndal, terwijl aan de andere zijde Eli Dasa wegens zijn eigen bruiloft ontbrak.

Wegens scheurtjes in het beton van de Zuid-tribune was het nog even de vraag of het play-offs-duel door kon gaan. Een dag voor de wedstrijd kondigde Vitesse echter aan dat het duel doorgang kon vinden, met een gevuld 'Zuid'. Daar gingen bijna 6500 toeschouwers uit hun dak toen Buitink na iets meer dan twintig minuten pal voor hun neus de openingstreffer binnenschoot. De Arnhemmers hadden nog geen enkele mogelijkheid gehad, maar met een goed afgemeten voorzet vanaf de rechterflank gunde Loïs Openda zijn spitsenpartner gelijk een niet-te-missen kans.

AZ had ondertussen al enkele mogelijkheden gehad, maar pogingen van Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson konden eenvoudig worden geblokt door de Vitesse-verdediging. Na een aftastende beginfase waarbij het spel zich vooral voltrok op een overvol middenveld, had AZ de touwtjes in handen genomen. Dat betekende echter niet dat het spel zich veel naar voren verplaatste, want de bezoekers hadden veel moeite om een gaatje te vinden tegen een inmiddels teruggetrokken Vitesse. Niet alleen leek de ploeg van Pascal Jansen creativiteit te missen, ook werden er de nodige fouten gemaakt in de passing en communicatie. Vitesse loerde op deze fouten: miscommunicatie tussen Jesper Karlsson en Tijjani Reijnders, die reeds ingevallen was wegens een hamstringblessure bij sterkhouder Fredrik Midtsjø, lag ten grondslag aan de 1-0.

Kort na dat doelpunt had AZ wegens een overtreding op Hakon Evjen mogelijk een strafschop moeten krijgen, maar Pol van Boekel liet doorspelen, waarna Pavlidis met een leep stiftje de lat trof. Kort voor rust stond het houtwerk een treffer van de Alkmaarders opnieuw in de weg, toen de vrijstaande Jesper Karlsson de lat raakte. Aan de andere kant was Loïs Openda uit een counter eenmaal gevaarlijk, maar ook zonder zijn aanvallende acties bracht de rappe Belg de tegenstander in de problemen. Op specifieke momenten joeg de thuisploeg namelijk fel door op de verdediging van AZ, die zichzelf meerdere keren in de problemen bracht. Tot meer dan het weggeven van een corner leidde dit uiteindelijk echter niet.

Na bijna een uur spelen was het een ongelukkige fout van de Vitesse-verdediging die tot de tweede treffer van de avond leidde. Na een afgeslagen corner haalde Jordy Clasie vanaf een meter of twintig uit, waarna de bal via Tomas Hajek achter Jeroen Houwen belandde. Kijkend naar het spelbeeld was de gelijkmaker zeker verdiend, al had de ploeg van Pascal Jansen na rust wel iets aan dominantie ingeboet. Het spel golfde op en neer, waarbij beide ploegen de nodige dreiging toonden, maar ook meerdere malen over de schreef gingen.

Naarmate de tweede helft vorderde leek AZ langzaamaan opnieuw de touwtjes in handen te nemen, maar grote kansen waren er nauwelijks. Vitesse, dat loerde op de uitbraak, kreeg creëerde nog minder dreiging. Toch kwam de ploeg van Thomas Letsch nogmaals op voorsprong, toen Openda de bal hard achter Vindahl schoot. Gelijk daarna kreeg de Belg een publiekswissel, waarmee hij een geweldig afscheid van de Vitesse-supporters beleefde. Zo heeft Vitesse een goede uitgangspositie voor het tweede finale-duel, terwijl AZ opnieuw in de slotfase tegen een nederlaag aanloopt.

Opstellingen en beoordelingen*
Vitesse: Jeroen Houwen 6; Million Manhoef 6, Riechedly Bazoer 6,5, Danilho Doekhi 6,5, Romaric Yapi 5 (77. Miliano Jonathans -); Sondre Tronstad 5,5, Patrick Vroegh 5 (77. Gyan de Regt -), Matus Bero 5,5, Toni Domgjoni 5,5 (46. Tomas Hajek 4,5); Loïs Openda 6,5 (89. Marcus Steffen -), Thomas Buitink 5,5 (76. Daan Huisman -).

AZ: Peter Vindahl 6; Milos Kerkez 5,5 (80. Aslak Fonn Witry -), Bruno Martins Indi 5,5, Sam Beukema 5, Pantelis Hatzidiakos 5,5; Jordy Clasie 6, Dani de Wit, 5,5 Fredrik Midtsjø - (16. Tijjani Reijnders 5); Jesper Karlsson 5,5, Vangelis Pavlidis 6, Hakon Evjen 5,5 (80. Zakaria Aboukhlal -).

Man of the Match: Loïs Openda.
*speler moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

gerelateerd