Feyenoord stuit op Roma-muur en eindigt droomseizoen in mineur

25 mei 2022, 23:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord is er niet in geslaagd de Conference League mee naar Rotterdam te nemen. Een doelpunt van Nicolo Zaniolo in de eerste helft bleek voldoende voor AS Roma om de beker op te eisen. De Rotterdammers kregen in de eerste minuten na rust een aantal flinke kansen op de gelijkmaker, maar staan uiteindelijk met lege handen.

Arne Slot kon beschikken over een volledig fitte selectie, dus ook over eerste doelman Justin Bijlow. De Nederlandse international trainde volle bak mee in de aanloop naar de finale, maar speelde sinds 10 maart (de 2-5 uitoverwinning op Partizan Belgrado in de achtste finale van de Conference League) geen wedstrijden meer. Met zijn vervanger Ofir Marciano in de ploeg sleepte Feyenoord er zowel een derde plaats in de Eredivisie, als de finale in Tirana uit het vuur. De Israëliër werd door Slot nog wel geprezen voor zijn bijdrage aan de successen, maar de oefenmeester gaf Bijlow tegen AS Roma direct zijn basisplaats terug.

José Mourinho had wat meer vraagtekens in aanloop naar de finale, maar kreeg naarmate de afgelopen week vorderde steeds meer goed nieuws. De ervaren spelmaker Henrikh Mkhitaryan bleek fit genoeg om te starten, en ook kind van Rotterdam Rick Karsdorp stond zoals inmiddels gebruikelijk bij de eerste elf namen op het wedstrijdformulier. Ook de getalenteerde Italianen Nicola Zaniolo en Lorenzo Pellegrini waren er vanaf het begin bij en startten op het middenveld, net als de ervaren Engelsman Chris Smalling achterin. Alleen Italiaans international Leonardo Spinazzola, vooraf door velen wel in de basis verwacht, werd niet fit genoeg bevonden om te starten en begon op de bank.

Het strijdplan waarmee Mourinho zijn elftal het veld in stuurde werd snel na de aftrap duidelijk. Feyenoord mocht de bal hebben, tot een meter of veertig van het doel van Patricio. Zodra die zone bereikt werd, werden de linies dicht op elkaar getrokken en kreeg vooral Dessers geen centimeter ruimte om een bal aan te nemen, laat staan door te spelen op een medespeler. Aan de andere kant werd vooral gegokt op een snelle uitbraak, maar ook Feyenoord was niet van plan va banque te gaan spelen, en stond in de openingsfase weinig toe. Voor Mkhitaryan duurde de wedstrijd slechts een kwartier, hij ondervond te veel last van zijn hamstring en werd hoofdschuddend naar de kant gehaald en afgelost door Sergio Oliveira.

Feyenoord bleef de bal het meest in het bezit houden, maar had veel moeite met de muur die Roma optrok. Na een klein half uur ging Trauner als eerste Feyenoorder op de bon, hij kreeg terecht geel voor het opvangen van Abraham waarmee hij een potentiële counter verijdelde. Dessers vond even later voor het eerst wat ruimte om te schieten, maar via een Romeins been had Patricio er weinig moeite mee. Nog geen minuut later was het wel raak aan de andere kant, toen Trauner onder een lange bal doorging, Zaniolo knap kon aannemen in de zestien en met een listig stiftje de uitkomende Bijlow verschalkte.

De openingsfase van de tweede helft was absoluut voor Feyenoord. Binnen een minuut versierde Geertruida een hoekschop, die van dichtbij via Trauner op de paal werd getikt. De rebound was voor Til, die Patricio tot een redding en een nieuwe hoekschop dwong, waarbij de VAR zelfs onderzocht of Roma hands had gemaakt en Feyenoord dus een penalty zou moeten krijgen. Dat bleek niet het geval, maar uit de volgende hoekschop ontstond na een slim hakje van Aursnes een schietkans voor Malacia, waarbij Patricio andermaal ten kosten van een hoekschop reddend op moest treden.

En ook uit deze hoekschop werd Feyenoord bijna gevaarlijk, toen Geertruida doorkopte op Dessers maar deze net te kort kwam bij de tweede paal. Dat bleken lang de enige kansen te zijn die Feyenoord met de hernieuwde energie af kon dwingen. Aan de andere kant was het vooral oppassen voor een bevlieging van Abraham, die even gevaarlijk dreigde te worden toen Senesi hem over het hoofd zag, maar de Argentijn kon op het laatste moment ingrijpen. Slot bracht na een klein uur met Jens Toornstra voor de weinig zichtbare Til een eerste wissel in.

Ook Mourinho wijzigde het een en ander, met Jordan Veretout en Spinazzola voor Zaniolo en Zalewski kwamen twee ervaren krachten het veld in. Feyenoord was het momentum kwijt, en Roma kon steeds vaker de tijd vullen met valpartijen en ander tijdverdrijf. Veretout vond Pellegrini nog met een geweldige pass, maar Bijlow was attent en kon een tweede treffer nog verijdelen. Maar ook met onder meer Walemark, Linssen en Walemark kwam Feyenoord niet meer in de buurt van een treffer.

En dus was niet Feyenoord maar AS Roma na 90 minuten de eerste winnaar van de Conference League. En kan Feyenoord terugkijken op een geweldig Europees seizoen die de ploeg van Slot net geen prijs opleverde.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

jvdm
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Zonde zeg, achterkomen bleek fataal…

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen