Feyenoord maakt kans tegen AS Roma: "Het is heel wisselvallig"

24 mei 2022, 15:30

In Tirana staat woensdagavond de eerste finale van de Conference League op de rol. AS Roma en Feyenoord kruisen in de Albanese hoofdstad de degens. Waar liggen de kansen voor de Rotterdammers en waar moet de ploeg van Arne Slot op letten? FCUpdate.nl sprak Serie A-specialist Willem Haak over het seizoen en de huidige vorm van de equipe van José Mourinho.

Haak, net geland op Schiphol na het bezoeken van Internazionale - Sampdoria, kijkt reikhalzend uit naar de finale tussen de twee ploegen. De kenner van het Italiaanse voetbal heeft AS Roma het afgelopen seizoen veel zien spelen, zo ook in het Gelredome tegen Vitesse. In het tweeluik tegen de Arnhemmers maakte I Giallorossi eerder dit seizoen geen beste indruk.

Tweeluik tegen Vitesse 

"Tegen Vitesse maakten ze geen goede indruk, maar dat kwam ook omdat ze Vitesse een beetje hebben onderschat denk ik. Op dat moment namen ze de Conference League wel serieus, maar niet op de manier zoals nu. Tegen Feyenoord zal dat zeker anders zijn. Ze zijn op hun sterkst en heel Rome leeft er naar toe", waarschuwt de journalist de Rotterdammers.

Het voordeel voor Feyenoord is dat de ploeg van Arne Slot veel langer rust heeft voor de finale. In Italië liep de competitie langer door dan in Nederland en aangezien AS Roma nog niet zeker was van plek zes, moest de club er ook nog eens vol voor gaan. "Het leek er de laatste tijd zelfs even op dat Europees voetbal; mogelijk werd misgelopen", aldus Haak. "Het is gewoon heel wisselvallig bij AS Roma, maar uiteindelijk is vrijdag  bij Torino wel de zesde plek veiliggesteld."

Met de keurige 0-3 zege in Turijn bij middenmoter Torino deed AS Roma ook de Rotterdamse club een plezier. Door het behalen van de zesde plek – die recht geeft op de groepsfase van de Europa League – gaat Feyenoord ongeacht het resultaat in de finale ook de Europa League in. Ondanks dat mooie resultaat voor de Stadionclub zal de rol van AS Roma-spits Tammy Abraham in deze wedstrijd wél voor zorgen hebben gezorgd.

Succesvol debuutjaar

De Engelse aanvalsleider is de laatste weken namelijk goed in vorm. Abraham was dit seizoen goed voor 17 doelpunten in de competitie, waardoor hij een belangrijk aandeel heeft gehad in de resultaten van AS Roma dit seizoen: "Dat is hartstikke knap in zijn debuutjaar, geeft Haak aan, die hem qua statistieken vergelijkt met Romelu Lukuka. "Abraham is één van de spelers die het meest constant heeft gepresteerd dit seizoen. Als je een iemand moet aanwijzen die dit jaar, maar zeker de laatste tijd, het verschil heeft gemaakt is het Abraham."

Terwijl in aanloop naar de finale bij Feyenoord alleen doelman Justin Bijlow een twijfelgeval is, heeft AS Roma wat meer zorgen over blessures. Zo zijn Henrikh Mkhitaryan en Chris Smalling mogelijk niet inzetbaar tegen Feyenoord, maar keert Leonardo Spinazzola na maandenlange afwezigheid weer terug. "Ik denk wel dat hij nog niet in staat zal zijn om negentig minuten te spelen, maar ik verwacht Karsdorp wel helemaal terug." De oud-Feyenoorder was ook nog niet helemaal fit, maar viel afgelopen weekend al wel weer een halfuur in tegen Torino.

Blessures en zwaktes

"Smalling is een groter twijfelgeval en daarnaast is Mkhitaryan eruit met een hamstringblessure. Mourinho gaf al een dat de kans erg klein is dat hij zou gaan spelen, maar met Mourinho is het altijd afwachten", zegt Haak lachend, die daarmee doelt op de trucjes van de Portugese manager in het verleden.Het missen van Mkhitaryan én Smalling  zou voor AS Roma wel een grote domper zijn. In het 3-4-2-1 systeem heeft Smalling in de defensie een belangrijke rol. De verdediging is al niet de sterkste linie van AS Roma, waardoor er door de mogelijke afwezigheid van de Brit nóg meer kansen kunnen ontstaan voor de Rotterdammers.

Lees meer: 'Roma heeft goede hoop op meespelen sterspeler tegen Feyenoord'

"Roma geeft sowieso al iets te veel ruimte weg tegen een tegenstander. Er komen altijd kansen. Nu maakt Dessers niet al zijn kansen, maar hij kan wel gebruik maken van de ruimte die AS Roma daar weggeeft. Het is Mourinho dit seizoen nog niet gelukt om het verdedigend gezien waterdicht te zetten, dus ik denk zeker dat Feyenoord een hoop kansen krijgt om van AS Roma te winnen", besluit Haak.

AS Roma de favoriet

Naast zwakke punten beschikt de ploeg uit de Italiaanse hoofdstad uiteraard ook over sterke punten. Spits Abraham is een groot gevaar, maar AS Roma is een ploeg die levensgevaarlijk wordt uit standaardsituaties. Aan Feyenoord de taak om daar in Tirana goed op voorbereid te zijn. "Ik denk wel dat AS Roma de favoriet is, aangezien ze gewoon betere spelers hebben. Als je puur kijkt naar de selectie is AS Roma beter, maar Feyenoord is niet kansloos. Daarvoor is AS Roma te wisselvallig", constateert Haak.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen