FC Utrecht op rozen na overwinning op onmachtig Vitesse

FC Utrecht op rozen na overwinning op onmachtig Vitesse

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

19 mei 2022 – FC Utrecht heeft met een 3-1 overwinning op Vitesse een grote stap gezet naar de finale van de play-offs voor een Europees ticket. Willem Janssen bracht zijn ploeg na enkele minuten op voorsprong, waarna Sander van de Streek voor rust de marge vergrootte. In een lelijke tweede helft, waarin Vitesse door frustratie vaak over de schreef ging, kwamen beide ploegen vervolgens nog een keer tot scoren.

Hoewel FC Utrecht als Vitesse met gemak de play-offs voor Europees voetbal behaalde, beleefden beide ploegen toch een teleurstellend Eredivisie-seizoen. Het spel was erg wisselvallig, waardoor er geen aanval kon worden gedaan op de bovenste plaatsen. Vitesse presteerde daarentegen wel goed in de Conference League, waar het de achtste finale haalde.

Toen Janssen na slechts enkele minuten de 1-0 binnenkopte, leek nieuwe deelname aan de Conference League voor de bezoekers echter ver weg. De aanstaande voetbalpensionado werd bij de tweede paal over het hoofd gezien door Eli Dasa, waardoor hij na mistasten van Jeroen Houwen de bal eenvoudig kon binnenlopen. Vitesse werd in de beginfase volledig overrompeld door een enorm felle thuisploeg, die zich voor eigen publiek wilde revancheren voor de wanprestatie tegen Willem II (3-0 verlies). Bijna kwam de ploeg van Rick Kruys voor de tiende minuut nog op een 2-0 voorsprong, ware het niet dat Anastasios Douvikas enkele millimeters buitenspel stond.

Daarna lieten de Domstedelingen Vitesse iets meer aan de bal, maar de Arnhemmers konden er maar weinig mee uitrichten. De bezoekers hadden erg veel moeite om het compacte middenveld over te steken, en zagen dit door matige passing vaak mislukken. Utrecht loerde ondertussen rustig die fouten, om vervolgens snel richting richting het strafschopgebied op te rukken. Met een treffer van Van de Streek bleek het succes van deze strategie. Na een foutieve pass aan Vitesse-zijde stuurde Othman Boussaid de de aanvallende middenvelder weg met een goede steekbal, waarna hij de bal langs een schutterende Houwen schoot.

De 26-jarige doelman herstelde onlangs van een blessure en kreeg in deze wedstrijd de voorkeur boven Markus Schubert, maar betaalde het vertrouwen van zijn coach niet terug. Door matige positionering werd hij bijna gepasseerd door zijn eigen verdediging, en in zijn uittrappen was hij niet altijd even zuiver. Tot de rust hoefde hij echter nauwelijks nog reddend op te treden: een mislukte poging van Douvikas was een van de weinige Utrechtse wapenfeiten. De Utrechtse ploeg trok zich na de 2-0 iets meer terug op eigen helft, waar het maar weinig te duchten had van de bezoekers.

De eerste goede poging van Vitesse kwam pas na driekwart wedstrijd, toen een poging van dichtbij maar ternauwernood kon worden geblokt door de Utrecht-defensie. Utrecht liet in aanvallend opzicht ondertussen ook nauwelijks iets zien: een enkele aanval na een dik uur daargelaten was de thuisploeg weinig dreigend. Toch gebeurde er het nodige op het veld. Kort na rust ontstonden er enkele opstootjes, waarna Vitesse in het restant van de wedstrijd vervolgens meerdere malen over de schreef ging.

Dat was ook het geval toen Riechedly Bazoer in het strafschopgebied de net ingevallen Pontus Almqvist neerhaalde. Scheidsrechter Dennis Higler kon niets anders doen dan naar de stip wijzen, waarna specialist Simon Gustafson het buitenkansje ijzig kalm binnenschoot. Vitesse zette vervolgens een slotoffensief in, wat uiteindelijk nog leidde tot een doelpunt. Bij een corner verloor iedereen Million Manhoef uit het oog, waarna hij vervolgens Patrick Vroegh een niet te missen kans gunde. Daar bleef het vervolgens bij, waardoor FC Utrecht zondag met een comfortabele marge af zal reizen naar het GelreDome.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Utrecht
: Eric Oelschlägel 6; Hidde ter Avest 6,5, Willem Janssen 7, Mike van der Hoorn 6,5, Djevencio van der Kust 7; Simon Gustafson 6,5 (93. Mark van der Maarel -), Quinten Timber 6,5 (79. Henk Veerman -), Joris van Overeem 6,5; Sander van de Streek 7; Othman Boussaid 6,5 (79. Pontus Almqvist -), Anastasios Douvikas 6 (70. Mimoun Mahi 6) .

Vitesse: Jeroen Houwen 3,5; Million Manhoef 5, Enzo Cornelisse 4,5 (56. Toni Domgjoni 4,5), Danilho Doekhi 4,5, Riechedly Bazoer 4,5, Eli Dasa 5; Matus Bero 4,5, Thomas Buitink 5 (56. Daan Huisman 4,5), Sondre Tronstad 5; Loïs Openda 5, Nikolai Baden Fredriksen 4,5 (46. Patrick Vroegh 5).

Man of the match: Djevencio van der Kust
*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

gerelateerd