Martínez verklaart selectie Openda, Letsch 'bijzonder blij'

18 mei 2022, 15:26

Loïs Openda is één van en zo niet dé meest opvallende naam in de Belgische selectie voor de Nations League. De aanvaller kreeg eerder deze woensdag te horen dat hij zich mag melden bij de Rode Duivels en dat is voor het eerst in zijn loopbaan. Volgens bondscoach Roberto Martínez is dit het 'juiste moment' om Openda erbij te halen. Thomas Letsch, zijn trainer bij Vitesse, is daar 'bijzonder blij' mee. 

De rappe aanvaller, die voor het tweede opeenvolgende seizoen door Club Brugge wordt verhuurd aan Vitesse, is ontzettend goed op dreef. In de Eredivisie was hij achttien keer trefzeker, waarmee hij uiteindelijk alleen Sébastien Haller voor zich moest dulden in het topscorersklassement. Ook bij België U21 heeft Openda zich meermaals van zijn beste kant laten zien. Wat heet: in vijftien interlands voor de beloftenploeg scoorde hij liefst dertien keer. Een uitverkiezing voor de nationale ploeg hing dan ook in de lucht. ''Loïs is een heel snelle speler. Hij toonde in Nederland veel maturiteit'', citeerde Het Nieuwsblad bondscoach Martínez tijdens zijn persconferentie. 

Lees ook: Martínez beloont Openda voor uitstekend seizoen bij Vitesse

''Hij vond al 23 keer de weg naar de netten en heeft een profiel dat we nog niet hadden in onze kern. Dit is het juiste moment om hem er eens bij te halen'', aldus de bondscoach. De kans is groot dat Openda volgende maand zijn debuut maakt in de nationale ploeg. De Rode Duivels spelen namelijk vier wedstrijden, waaronder tegen het Nederlands elftal op 3 juni. Daarnaast staan er in de Nations League ook ontmoetingen met Polen en Wales op het programma. ''Dat Loïs is opgenomen in de selectie van België maakte me blij'', wordt Letsch geciteerd door De Gelderlander. Onder Letsch kroonde Openda zich dus net niet tot topscorer van de Eredivisie. ''Hij had de nummer 1 kunnen zijn, als hij zijn kansen nog beter zou afmaken'', zei Letsch lachend. 

''Hij is in twee seizoenen bij Vitesse is alles beter geworden. Hij haalt een veel hoger rendement. Bij Jong België scoort hij volop en in de eredivisie ook. Hij scoorde in Europa vier keer voor Vitesse. Dan komt de uitverkiezing voor het nationale team vanzelf'', aldus de Duitse oefenmeester. Vitesse speelt donderdagavond de eerste van twee wedstrijden tegen FC Utrecht in de halve finale van de play-offs voor Europees voetbal. Mochten de Arnhemmers het tweeluik met FC Utrecht overleven, wacht in de finale AZ of SC Heerenveen. Het zullen de laatste wedstrijden zijn van Openda in Vitesse-shirt. De aanvaller heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij komende zomer een volgende stap wil zetten, al keert hij normaliter in eerste instantie terug bij Club Brugge. 

Lees ook: _blank

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen