Blackpool-speler Daniels komt uit voor zijn homoseksualiteit

16 mei 2022, 19:19

Groot nieuws uit Engeland: Blackpool-speler Jake Daniels deelt via een statement op de clubsite dat hij homoseksueel is. Hij is de eerste speler in Engeland die dat doet sinds Justin Fashanu in 1990. Homoseksualiteit is, op z'n zachtst gezegd, een uiterst gevoelig onderwerp in het mannenvoetbal. Maar wellicht komt daar nu verandering in.

Daniels is afkomstig uit de jeugdopleiding van Blackpool en maakte dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht. Sportief gezien heeft hij dus een geweldige periode achter de rug, maar doordat hij een lange tijd zijn seksuele geaardheid verborgen hield voor de buitenwereld, houdt hij er toch een dubbel gevoel aan over. 'Het is een fantastisch seizoen voor me geweest met mijn debuut, dertig goals in de jeugd, mijn eerste profcontract en successen in de FA Youth Cup', klinkt het op de clubsite. 'Maar buiten het veld heb ik mijn echte ik verborgen. 'Ik weet al mijn hele leven dat ik homo ben. Nu ben ik ook klaar om daar voor uit te komen.'

Blackpool staat volledig achter Daniels. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Daar is Fashanu het voorbeeld van. Hij kwam in 1990 publiekelijk uit voor zijn homoseksualiteit, maar dat viel niet in goede aarde bij zijn collega's. Zelfs zijn broer liet hem vallen. Fashanu versleet vervolgens de ene na de andere club, maar voelde zich nergens gewaardeerd en gerespecteerd. Hij zette in 1997 uiteindelijk een punt achter zijn loopbaan. Maar daarmee was de rust helaas niet wedergekeerd. In 1998 deed een zeventienjarige jonge aangifte tegen Fashanu, omdat de oud-voetballer hem seksueel misbruikt zou hebben nadat hij hem dronken had gevoerd. Fashanu werd ondervraagd, maar niet gearresteerd. Een paar maanden later, nadat bekend werd dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, pleegde hij zelfmoord. 

Het verhaal van Daniels is natuurlijk groot nieuws in Engeland. Ook bij Sky Sports. Gary Neville, oud-speler van onder meer Manchester United, noemt het 'een belangrijke dag voor het Engelse voetbal'. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

0laf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goed bezig. Leef je leven en laat de Engelse Derksens en Gijpen maar lullen.

MarcoDieBasta
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

al die zogenaamde macho's uit de voetbalwereld denken maar dit te kunnen bepalen. Het is toch te triest dat je niet voor je geaardheid kan en durft uit te komen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen