PSV op rapport: Mauro en Gakpo schitteren, 1 dikke onvoldoende

PSV op rapport: Mauro en Gakpo schitteren, 1 dikke onvoldoende

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

16 mei 2022 – PSV heeft een wisselvallig seizoen in de Eredivisie afgesloten als nummer twee. Opnieuw ging de titel naar Ajax, maar desondanks werd het voor enkele PSV'ers persoonlijk een geslaagd seizoen. Wat vooral opvalt, is het hoge aantal blessures dat de ploeg van Roger Schmidt teisterde. FCUpdate.nl beoordeelt de prestaties van de spelers die dit seizoen een belangrijke rol vertolkten.

Yvon Mvogo - 6,5
Maandenlang moest de Zwitserse huurling van RB Leipzig genoegen nemen met een rol achter eerste keuze Joël Drommel, die uiteindelijk tot tweemaal toe plaats moest maken. Na de eerste wissel onder de lat (tegen AZ) ging Mvogo nog in de fout en vergooide hij zijn kans, maar de laatste weken van het seizoen ontpopte de sluitpost zich tot een betrouwbare kracht.

Wedstrijden: 8

Joël Drommel - 4
Eigenlijk is het bewonderenswaardig hoe lang Drommel het vertrouwen kreeg onder de lat. De sluitpost maakte zich schuldig aan talloze tegentreffers, hield zijn doel nauwelijks schoon en zorgde ervoor dat zelfs nummer vier FC Twente minder tegentreffers kreeg. Drommel werd voor zes miljoen euro losgeweekt bij Twente, maar bleek de hoge transfersom niet waard. Het lijkt onwaarschijnlijk dat PSV komend seizoen met hem als eerste keeper door wil. Mede daarom is de naam van onder meer Jasper Cillessen al regelmatig gevallen in Eindhoven.

Wedstrijden: 26

Mauro Júnior - 8
Aanvallende middenvelder, hangende linksbuiten, linksback en sinds dit seizoen ook rechtsback. Ja, Mauro heeft een cv waar veel trainers naar op zoek zijn. De Braziliaan ontwikkelde zich dit seizoen op indrukwekkende wijze en werd rechts in de achterhoede een van de grote uitblinkers. Ook de KNVB zal zijn ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden: Mauro is voornemens een Nederlands paspoort aan te vragen en zal in zijn huidige vorm zeker een kandidaat zijn voor de komende jaren.

Wedstrijden: 27
Goals: 2
Assists: 4

Lees ook: Schmidt heeft twee verklaringen voor tweede plek: "Wil niet klagen"

Jordan Teze - 7,5
Teze moest afgelopen seizoen nog regelmatig genoegen nemen met een plek op de bank, maar is dit seizoen onomstreden in het hart van de defensie. Met zijn snelheid, kracht en opbouwende kwaliteiten heeft Teze veel waar een moderne centrale verdediger over moet beschikken. Niet voor niets nam bondscoach Louis van Gaal hem al tweemaal op in de voorselectie van Oranje. Tot een debuut kwam het door een blessure nog niet, maar dat lijkt gezien zijn sterke seizoen een kwestie van tijd.

Wedstrijden: 29
Goals: 1
Assists: 4

André Ramalho - 7
Probleemloos paste de van RB Salzburg overgenomen Braziliaan zich aan in het hart van de Eindhovense defensie. Een blessure aan zijn enkel hield de verdediger enkele weken aan de kant, wat PSV misschien wel kostbare punten kostte in strijd om de landstitel. De dertigjarige verdediger bleek zijn transfersom van 2,5 miljoen euro dubbel en dwars waard.

Wedstrijden: 20
Goals: 3
Assists: 2

Philipp Max - 6,5

Voor een back van zijn status beleefde Max een te anoniem seizoen. Met slechts één treffer en drie assists slaagde de Duitser er nauwelijks in om zijn stempel op het spel van PSV te drukken. Max ligt vast tot 2024, maar de vraag is of de nieuwe coach Ruud van Nistelrooij het eveneens in hem ziet zitten. Met zijn leeftijd van 28 jaar is de international van Duitsland een interessante speler voor veel clubs. Mogelijk kan PSV iets terugverdienen aan de 8 miljoen euro dat het voor hem betaalde.

Wedstrijden: 25
Goals: 1
Assists: 3

Olivier Boscagli - 7,5
Beleefde het jaar waarin hij zijn klasse definitief bevestigde. De multifunctioneel inzetbare Fransman was met zijn passing van grote waarde in het hart van de Eindhovense defensie. Grote domper voor PSV was dan ook dat Boscagli de laatste wedstrijden van het seizoen aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een blessure. Zijn laatste wedstrijd in dienst van PSV is daardoor misschien al wel achter de rug. Boscagli heeft zich in de kijker gespeeld bij diverse clubs uit het buitenland.

Wedstrijden: 28
Goals: 4
Assists: 0

Armando Obispo - 6,5
Een groot compliment voor de jeugdopleiding, die ook dit seizoen weer diverse belangrijke krachten zag schitteren in de ploeg van vertrekkend coach Roger Schmidt. Obispo, wiens seizoen eveneens al vroegtijdig eindigde wegens blessureleed, ontwikkelde zich de laatste maanden als een betrouwbare vervanger van Ramalho en Boscagli. De verdediger zal zelf echter gaan nadenken wat het beste is voor zijn toekomst. Nog een jaar als back-up lijkt niet goed voor zijn ontwikkeling.

Wedstrijden: 17
Goals: 1
Assists: 0

Philipp Mwene - 6,5
Sinds februari speelde Mwene geen minuut meer voor PSV, nadat een blessure een einde maakte aan zijn seizoen. Daarvoor was de Oostenrijker, die eveneens als linksback uit de voeten kan, vrijwel altijd vaste waarde in de ploeg van Schmidt. De back, die transfervrij werd opgepikt bij FSV Mainz, is een geslaagde aanwinst gebleken.

Wedstrijden: 19
Goals: 3
Assists: 1

Ibrahim Sangaré - 8
Dat Engelse clubs massaal jagen op de handtekening van Ibrahim Sangaré, verbaast allang niet meer. In zijn eerste maanden kon de Ivoriaan nog op de nodige kritiek rekenen vanwege zijn gebrekkige spel aan de bal, maar dit seizoen ontpopte de middenvelder zich ook in balbezit tot een van de uitblinkers aan Eindhovense zijde. De 24-jarige Sangaré kan komende zomer voor een enorme transfersom worden verkocht.

Wedstrijden: 29
Goals: 3
Assists: 2

Mario Götze - 7

Natuurlijk was de kritiek op Götze vaak terecht. De Duitse wereldkampioen van 2014 lijkt in Eindhoven op zestig procent van zijn kunnen te spelen, maar heeft daaraan genoeg om in de Eredivisie van toegevoegde waarde te zijn. De spelmaker was een van de weinige spelers onder Schmidt die, mits fit, altijd verzekerd was van een basisplaats. Bij vlagen toonde Götze zijn nog altijd indrukwekkende klasse, maar met vier treffers en vier assists zal hij zelf niet terugblikken op een geweldig seizoen.

Wedstrijden: 29
Goals: 4
Assists: 4

Joey Veerman - 7
PSV troefde Feyenoord af in de strijd om de handtekening van Joey Veerman en lijkt daar goed aan te hebben gedaan. De van sc Heerenveen overgenomen middenvelder had weinig tijd nodig om van waarde te zijn voor zijn nieuwe ploeg, met vier treffers en vijf assists in veertien duels tot gevolg. In de grotere wedstrijden, onder meer tegen Leicester City en Feyenoord, gaf Veerman echter niet thuis. Dat moet komend seizoen beter om definitief het stempel topaankoop te verdienen.

Wedstrijden: 15
Goals: 4
Assists: 5

Érick Gutiérrez - 7,5
De Mexicaan leek al afgeschreven in Eindhoven, maar hij knokte zich knap terug van blessureleed en is de laatste maanden vaste waarde. Juist toen 'Guti' in de ploeg kwam, begon PSV aan een indrukwekkende zegetocht. De middenvelder hielp zijn ploeg met een treffer onder meer aan de gewonnen beker tegen Ajax en toonde bij afwezigheid van een groot deel van de defensie ook als gelegenheidsverdediger zijn waarde. Voor Gutiérrez bestaat volgens diverse media veel interesse uit het buitenland. Zo zou Schmidt hem graag willen meenemen naar Benfica.

Wedstrijden: 25
Goals: 1
Assists: 3

Marco van Ginkel - 6
Begon het seizoen als basisspeler en aanvoerder, maar raakte al snel zijn plek kwijt. Van Ginkel was de laatste maanden slechts plan B voor op het middenveld en zal komende zomer serieus gaan nadenken over zijn toekomst. PSV lijfde hem definitief in nadat hij jarenlang door Chelsea werd verhuurd, maar dit is het minst succesvolle seizoen van Van Ginkel in dienst van PSV geworden.

Wedstrijden: 23
Goals: 1
Assists: 1

Cody Gakpo - 8,5
Misschien wel de beste speler van de Eredivisie op dit moment. Hoewel Gakpo enkele weken worstelde met blessures, werd bij zijn terugkeer steeds weer duidelijk over hoeveel kwaliteiten hij beschikt. Niet voor niets heeft onder andere Arsenal wel oren naar de komst van de 23-jarige flankspeler, die in de competitie betrokken was bij 25 goals. Alleen al op basis van zijn cijfers geldt Gakpo als de absolute ster van de nummer twee van de Eredivisie. 

Lees ook: PSV wil leegloop op middenveld opvangen met komst Zweed (18)

Wedstrijden: 27
Goals: 12
Assists: 13

Noni Madueke - 7
De beoordeling van Madueke was ongetwijfeld een stuk hoger geweest als hij niet steeds weer spierblessures had opgelopen. De vergelijking met de explosieve, maar vaak geblesseerde Arjen Robben was dit seizoen dan ook treffend. Des te knapper is het eigenlijk dat de aanvaller nog altijd een keurig cijfer krijgt voor het seizoen dat hij verder snel zal willen vergeten. Steeds als de Nigeriaanse Engelsman op het veld stond, werd duidelijk dat PSV een juweeltje in de gelederen had.

Wedstrijden: 18
Goals: 3
Assists: 3

Eran Zahavi - 6
Met elf treffers haalde Zahavi uiteindelijk de dubbele cijfers, maar toch toonde de Israëlische spits zich niet de doelpuntenmachine die Schmidt twee jaar geleden hoopte binnen te halen. Privékwesties, waaronder de afschuwelijke overval op zijn woning, zullen daar ongetwijfeld invloed op hebben gehad. Ook Zahavi worstelde dit seizoen met blessures en nam daardoor niet op de gewenste manier afscheid van de Eindhovenaren.

Wedstrijden: 25
Goals: 11
Assists: 7

Carlos Vinicius - 5,5
PSV zal de koopoptie in de huurdeal met Benfica waarschijnlijk niet gaan lichten en dat is niet vreemd. Met zes goals mocht de Braziliaan nog regelmatig juichen, maar de nieuwe coach Van Nistelrooij zal beseffen dat Vinicius niet aan het niveau kan tippen wat PSV wil nastreven.

Wedstrijden: 23
Goals: 6
Assists: 6

Ritsu Doan - 7

De Japanner leek afgelopen zomer op weg naar de uitgang. Duitse clubs waren in de markt, maar Schmidt besloot Doan te behouden en hem een kans te geven. Dat bleek een gouden zet van de coach. Doan gold de laatste maanden als vervanger van Madueke en deed dat zo goed, dat hij nauwelijks meer uit de basis verdween. Grote vraag is of hij ook komend seizoen nog in Eindhoven speelt. De interesse is er na zijn sterke seizoen niet minder op geworden.

Wedstrijden: 24
Goals: 8
Assists: 1

Bruma - 6,5
Ook de Portugees was al lang afgeschreven bij PSV, maar Bruma knokte zich op indrukwekkende wijze terug. De aanvaller werd aanvankelijk nog beschreven als 'blind paard', maar viel dit seizoen op met zijn doelgerichtheid. Zijn exceptionele snelheid gaf Schmidt dit seizoen een extra wapen, waar hij regelmatig gebruikten maakte.

Wedstrijden: 28
Goals: 7
Assists: 3

Yorbe Vertessen - 6,5
Voor Yorbe Vertessen kwam een redelijk seizoen al vroegtijdig ten einde. De Belgische aanvaller miste de laatste weken van het seizoen met liesklachten. Desondanks zal hij niet ontevreden zijn. Met zes treffers en drie assists was hij geregeld van waarde voor zijn ploeg.

Wedstrijden: 24
Goals: 6
Assists: 3

Reacties

gerelateerd