Situatieschets: dit zijn de scenario's in de degradatiestrijd

15 mei 2022, 13:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De kampioen van Nederland is bepaald, in de Eredivisie wordt er nog gevoetbald om de play-offs voor Europees voetbal, maar de meeste ogen zijn gericht op de onderkant van de ranglijst. PEC Zwolle is gedegradeerd, maar wie is er na dit jaar ook Eerste Divisie-ploeg? En ook wordt er nog gespeeld om de play-offs om degradatie te ontlopen. FCUpdate.nl zet de situatie op een rijtje. 

Relevante wedstrijden:

NEC – Fortuna Sittard

Heracles AlmeloSparta Rotterdam

Willem II – FC Utrecht

PEC Zwolle – PSV

14. Heracles Almelo: 34 punten (-14)

Ondanks de heilige 34 punten grens is Heracles Almelo nog steeds niet helemaal veilig. Rechtstreekse degradatie is niet meer mogelijk, maar de play-offs wel. Om dat scenario te voorkomen, is een punt tegen Sparta Rotterdam voldoende. Bij een nederlaag gaan de Rotterdammers over de ploeg van Frank Wormuth heen. Als ook Fortuna Sittard wint bij NEC, dan is Heracles Almelo plots de nummer zestien van Nederland. Twee weken geleden riep Justin Hoogma nog dat ze veilig waren... 

15.  Sparta Rotterdam: 32 punten (-20)

Door een beter doelsaldo dan Forunta Sittard heeft Sparta Rotterdam het voor het eerst sinds de komst van Maurice Steijn het in eigen hand wat handhaving betreft. Een zege op Heracles Almelo volstaat voor directe handhaving. Bij een gelijkspel moet Willem II onrealistisch dik van FC Utrecht winnen om nog te hoeven vrezen voor rechtstreekse degradatie. Maar als Fortuna Sittard een beter resultaat boekt dan Sparta Rotterdam qua punten, dan is het wel zestiende. Bij een nederlaag, beter resultaat van Fortuna én zege van Willem II is ook rechtstreekse degradatie niet uitgesloten.

16. Fortuna Sittard: 32 punten (-32)

Het doelsaldo van Fortuna Sittard kan weleens een vervelend staartje krijgen. Zowel Willem II als Sparta Rotterdam hebben namelijk een beter doelsaldo. Als de Limburgers bijvoorbeeld een punt pakken bij NEC en Willem II wint en Sparta Rotterdam verliest niet, vliegt de club er op het slechte doelsaldo rechtstreeks uit. Een zege betekent zeker geen rechtstreekse degradatie en alleen een beter resultaat dan Sparta Rotterdam betekent rechtstreekse handhaving – mits het niet een minder slechte nederlaag is dan de Rotterdammers.

17. Willem II: 30 punten (-28)

De missie van Willem II is by far het eenvoudigst: er moet gewonnen worden van FC Utrecht. En zelfs dan is Kevin Hofland niet zeker van handhaving met zijn ploeg. Het moet zelf winnen en Fortuna en Sparta mogen maximaal een punt halen, al moeten de Rotterdammers eigenlijk verliezen gezien het mindere doelsaldo. Voor rechtstreekse handhaving is een nederlaag van beide concurrenten wenselijk, waarbij de Tilburgers allereerst vooral moeten zorgen dat ze zelf winnen.

18. PEC Zwolle: 27 punten (-25)

De ploeg van Dick Schreuder is al gedegradeerd en kan alleen financieel nog een klein dingetje doen. Het moet winnen van PSV en Willem II moet verliezen, wil PEC Zwolle nog een plekje stijgen naar de zeventiende plaats. Handhaving levert het niet op, maar wel nog een klein bedragje wat ze na dit seizoen nog wel kunnen gerbuiken. 

Stand:

14. Heracles Almelo**: 34 punten (-14)

15. Sparta Rotterdam: 32 punten (-20)

---------------------------------------------------------

16. Fortuna Sittard: 32 punten (-32)

---------------------------------------------------------

17. Willem II: 30 punten (-28)

18. PEC Zwolle*: 27 punten (-25)

• = gedegradeerd

** = Kan niet meer rechtreeks degraderen

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen