Hoe hebben de zes trainerswissels in de Eredivisie uitgepakt?

Hoe hebben de zes trainerswissels in de Eredivisie uitgepakt?

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

12 mei 2022 – Het seizoen in de Eredivisie zit er bijna op en ook dit jaar hebben meerdere trainers wegens tegenvallende resultaten het veld moeten ruimen. Hoe hebben deze ingrijpende beslissingen van clubs dit seizoen uitgepakt? FCUpdate.nl nam de resultaten onder de loep.

PEC Zwolle
Art Langeler werd dit seizoen als eerste ontslagen in de Eredivisie. De coach, die binnenkort aan de slag gaat als bondscoach van Curaçao, werd 16 november weggestuurd bij PEC Zwolle. Dat had alles te maken met de zéér slechte resultaten die werden behaald. Onder het bewind van Langeler verzamelde de Blauwvingers slechts vier punten.

Zijn vervanger, Dick Schreuder, deed het stukken beter. De coach zorgde voor een heuse wederopstanding van de Zwolse club. Met attractief voetbal wist PEC Zwolle in de tweede seizoenshelft veel punten te verzamelen, maar was het uiteindelijk niet genoeg om te handhaven in de Eredivisie. Desondanks heeft deze trainerswissel fantastisch uitgepakt. Schreuder gooide alles om in Zwolle, wat de prestaties op het veld ten goede kwam.

SC Heerenveen
De nummer negen van de Eredivisie nam kort na de winterstop afscheid van trainer Johnny Jansen. Het liep niet lekker bij de Friezen in de eerste seizoenshelft, waardoor Jansen steeds meer onder druk kwam te staan. Hwet vertrek kwam er dan ook. Ole Tobiasen, destijds al assistent-trainer van Jansen, heeft sinds 24 januari het stokje overgenomen in het Abe Lenstra Stadion.

De Deense coach, die eerder hoofdtrainer was bij Almere City FC, had één groot voordeel. Hij kreeg de beschikking over miljoenenaankoop Amin Sarr en Thom Haye. Twee belangrijke spelers, zo is gebleken in de tweede seizoenshelft. Vooral Sarr heeft een fantastische indruk gemaakt. Hoewel het begin ook moeizaam ging onder Tobiasen, heeft sc Heerenveen ook van deze trainerswissel van geprofiteerd. De Friese club maakt komende zondag nog kans om de play-offs om Europees voetbal in te gaan.

Willem II
De Tilburgers begonnen nog zo goed aan het seizoen, maar het zakte na een tijdje helemaal in bij de Brabantse club. Het veldspel was soms niet om aan te zien, maar er werden ook geen goede resultaten meer gehaald. Willem II kwam al vroegtijdig in de degradatiezone terecht, waarna het nog wel even geprobeerd is met hoofdtrainer Fred Grim. Echter werd de voormalig-doelman, eerder nog succesvol bij RKC Waalwijk, op 8 maart wel ontslagen door Willem II.

Meerdere trainers, waaronder John van de Brom, werden vervolgens benaderd door de club. Uiteindelijk werd Kevin Hofland gekozen door de Tricolores. Ook hier heeft de trainerswissel goed uitgepakt. Willem II begon weer te leven en zelfs prima voetbal te spelen. Zondag wordt uiteindelijk beslist of de periode van Hofland alsnog in mineur eindigt, of toch in een groot volksfeest. Willem II moet zich thuis tegen FC Utrecht veilig zien te spelen,
maar kan sowieso niet ontevreden zijn met de prestaties van de Limburgse coach.

FC Utrecht
Een paar weken later was René Hake aan de beurt. Hake was niet populair bij de achterban van de Domstedelingen, waardoor er al een tijde geroepen werd om een ontslag van de trainer. De resultaten waren te wisselvallig, waardoor het ambitieuze FC Utrecht maar rond plek zeven en acht bleef hangen.

28 maart kreeg de oefenmeester te horen dat de club uit de Domstad per direct afscheid van hem nam. Rick Kruys werd aangesteld als tijdelijke opvolger. Echter is FC Utrecht hier, als we naar de resultaten kijken, niet op vooruit gegaan. Het is nog steeds zeer wisselvallig, waardoor het lijkt alsof er in de Domstad geen schokeffect is ontstaan door de trainerswissel. Mogelijk kan Kruys in de play-offs nog zorgen voor een sprookje, waarmee hij het seizoen toch nog fantastisch kan afsluiten.

SC Cambuur
Het was een roerig seizoen in Leeuwarden. Cambuur heeft zich knap veiliggespeeld in de Eredivisie, terwijl er veel onrust was rondom de positie van de trainer. Bij Henk de Jong werd er tijdens dit seizoenen cyste in zijn hoofd ontdekt, waardoor Pascal Bosschaart zijn taken noodgedwongen moest overnemen.

Toen duidelijk werd dat Henk de Jong de rest van het seizoen niet meer voor de groep zou staan, besloot Cambuur op zoek te gaan naar een coach die de honneurs tot aan het einde van het seizoen kon waarnemen. Dennis Haar werd door de clubleiding van de Leeuwarders gekozen. Deze noodgedwongen trainerswissel heeft niet van fantastisch uitgepakt. Cambuur deed het bij de start van dit seizoen uitstekend, maar komt de laatste maanden stukken minder voor de dag. Desondanks heeft de club het grote doel bereikt: handhaving in de Eredivisie.

Sparta
Op 24 april vertrok Henk Fraser bij Sparta. De coach werd niet ontslagen, maar stapte op aangezien Sparta zijn assistent Aleksandar Rankovic de laan uit wilde sturen. Henk Fraser verklaarde zich solidair aan zijn boezemvriend en vertrok uit Spangen. Maurice Steijn werd één dag later aangesteld als opvolger. Steijn zou volgend seizoen sowieso al voor de groep hebben gestaan op Het Kasteel

De wissel heeft het gewenste effect gehad. Een schokeffect. Sparta verzamelde in de afgelopen drie wedstrijden onder Maurice Steijn maar liefst zeven (!) punten. Daardoor hebben de Rotterdammers komende zondag handhaving opeens in eigen hand. Een knappe prestatie van Steijn, die een korte tijd toch voor iets gezorgd heeft bij Sparta. Deze, pas net doorgevoerde trainerswissel, heeft voorlopig goed uitgepakt in Rotterdam.

Reacties

gerelateerd