PSV doet wat het moet doen, maar ziet titelkansen in rook opgaan

PSV doet wat het moet doen, maar ziet titelkansen in rook opgaan

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

11 mei 2022 – De 3-2 overwinning van PSV op NEC zal door een zege van Ajax voor weinig blijdschap hebben geleid. De ploeg van Roger Schmidt stond tegen een defensief ingesteld NEC bij rust met 2-0 voor, maar wist toen al dat het kampioenschap definitief uit zicht was. Een zwakke tweede helft van de Eindhovenaren, waarin NEC terug kon komen, had dan ook geen gevolgen meer.

In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen had PSV nog een minieme kans op de titel. Daarvoor moest Ajax in eigen huis punten verspelen tegen SC Heerenveen, en moesten de Eindhovenaren winnen van NEC. Roger Schmidt kon daartoe niet beschikken over Joey Veerman, maar daartegenover stond de terugkeer van Noni Madueke in het basiselftal. De trainer aan de andere zijde, Rogier Meijer, wilde eveneens graag een goed resultaat behalen. Zijn ploeg was namelijk nog vol in de race voor de achtste plaats, die recht geeft op een ticket voor de play-offs voor Europees voetbal.

Wat de Nijmegenaren in de eerste fase van de wedstrijd aanvallend op de mat legden was echter verre van Europees niveau. Er werd abominabel omgesprongen met de enkele countermogelijkheden die de ploeg kreeg; de simpelste passes vlogen over de zijlijn. Ook PSV was in de aanval vrij onnauwkeurig, maar de nummer twee van de Eredivisie kon zich dit veroorloven. Door het ongeconcentreerde NEC hoog onder druk te zetten, hadden de Eindhovenaren de bal vaak binnen enkele seconden weer terug. Ondanks het gebrek aan schoten was de dreiging van de thuisploeg hierdoor groot.

Uiteindelijk viel na een kleine twintig minuten de verdiende openingstreffer. Nadat Madueke naar binnen geslopen was zonder aangepakt te worden, gaf hij de bal aan de eveneens vrijstaande Ritsu Doan. De Japanner schoot vervolgens met een lage schuiver de 1-0 binnen. Hierna schakelde PSV even een versnelling terug, waardoor de bezoekers iets meer aan aanvallen konden denken. Hoewel NEC bij tijd en wijle leuk combineerde, was een matig schot van Elayis Tavsan het enige wat hieruit voortkwam. In verdedigend opzicht hielden de Nijmegenaren de ruimtes klein en had PSV veel moeite om de groene muur van Rogier Meijer te passeren. Het Nijmeegse fort was echter niet bestand tegen een kanonskogel van gelegenheidsverdediger Érick Gutiérrez, die met een prachtig afstandsschot de 2-0 aantekende.

Toen kort daarna de rust aanbrak, zal de thuisploeg te horen hebben gekregen dat het kampioenschap inmiddels onbereikbaar was: Ajax stond in eigen huis met 3-0 voor tegen SC Heerenveen. Vervolgens leek PSV in de tweede helft enigszins in dat lot te berusten, terwijl NEC meer lef begon te tonen. Dit leidde tot een interessante wedstrijd voor de neutrale toeschouwer, waarbij het spel op en neer ging. Rodrigo Guth zag zijn bal aan de ene kant van het veld van de lijn gehaald worden, terwijl Eran Zahavi aan de andere kant op het lichaam van Mattijs Branderhorst schoot.

Waar de Israëliër daar nog miste, was zijn poging even later wel raak. Na een goede combinatie met de opgestoomde Philipp Max kon hij de bal eenvoudig langs de NEC-keeper schieten. Lang kon PSV echter niet van die vergrote marge genieten, want binnen vijf minuten lag de bal achter Yvon Mvogo. Jordan Teze schatte een voorzet van Bart van Rooij verkeerd in, waardoor invaller Mikkel Duelund de 3-1 binnen kon schieten. NEC leek vervolgens bloed te ruiken. De Nijmegenaren trokken met man en macht richting het strafschopgebied van PSV, wat ondanks het weggeven van veel ruimtes haar vruchten afwierp.

Een lompe overtreding van Ibrahim Sangaré op Ibrahim Cissoko, zondag nog man of the match bij de overwinning tegen Go Ahead Eagles, leverde namelijk een strafschop op. Deze werd door Jonathan Okita feilloos benut, waardoor de hoop in de Nijmeegse harten terugkeerde. PSV hield de wedstrijd in de slotfase echter in controle, waardoor 3-2 uiteindelijk de eindstand was. PSV is zo zeker van de tweede plaats, terwijl bij NEC door de resultaten op andere velden nog alle hoop is op de play-offs voor Europees voetbal.

Reacties

gerelateerd