Doek valt voor PEC Zwolle; Willem II mag blijven hopen na puntje

11 mei 2022, 22:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

PEC Zwolle is de eerste ploeg die dit seizoen is gedegradeerd uit de Eredivisie. Directe concurrent Sparta Rotterdam was door twee vroege treffers op het eigen Kasteel met 2-0 te sterk. Voor de Zwollenaren valt daarmee het doek, na tien seizoenen voetbal op het hoogste niveau.

Sparta schoot uit de startblokken en nam via Adil Auassar al na drie minuten de leiding. De oud-Feyenoorder werkte van dichtbij de openingstreffer achter PEC-doelman Kostas Lamprou. Een kleine twintig minuten later veerden alle Spangenaren opnieuw op: Vito van Crooij deed zijn oude ploeg pijn door een afgemeten voorzet binnen te glijden. Lamprou zat er nog met een handje aan, maar kon het doelpunt niet voorkomen.

Na rust waren de bezoekers de betere ploeg, maar was het telkens Sparta-doelman Maduka Okoye die fungeerde als sta-in-de-weg. De toekomstige sluitpost van Watford reageerde onder andere attent op een gevaarlijke inzet van Thomas van den Belt. Toch bleef de aansluitingstreffer van PEC uit en werd de wedstrijd nog even gestaakt door het gooien van vuurwerk vanuit het uitvak.

SC Cambuur - Willem II 1-1

Voor Willem II leek het doek ook te vallen, ware het niet dat Derrick Köhn tien minuten na rust de gelijkmaker achter Cambuur-goalie Sonny Stevens werkte. De thuisploeg had twee minuten voor rust op wonderbaarlijke wijze de leiding genomen. Van een meter of dertig schoot Sekou Sylla de bal in de bovenhoek.

De Tricolores zouden bij een nederlaag bijna zeker zijn van degradatie, omdat het gat met Sparta drie punten zou worden en het doelsaldoverschil aanzienlijk in het voordeel van de Rotterdammers is. Volgende week treft de ploeg van Kevin Hofland FC Utrecht in eigen huis.

Fortuna Sittard - Vitesse 1-2

Fortuna had het aanvankelijk lastig met de bezoekers uit Arnhem, maar kon toch aan de leiding komen. Het was Paul Gladon die de openingstreffer binnenwerkte vanaf de strafschopstip. Erg lang kon de ploeg van Sjors Ultee daar echter niet van genieten, want een minuut later was het aan de overkant raak via Million Manhoef.

Na rust kwam de thuisploeg meer aan voetballen toe, maar werd de enige treffer toch echt door de Arnhemmers gemaakt. Lois Openda schoot de 1-2 binnen. Door de nederlaag moet Fortuna zondag nog flink aan de bak om lijfsbehoud in de Eredivisie te bewerkstelligen.

RKC Waalwijk - Heracles Almelo 2-0

Bij RKC Waalwijk was het na afloop groot feest. Door de 2-0 zege op Heracles Almelo is de ploeg zo goed als veilig in de Eredivisie. De ploeg uit Waalwijk heeft drie punten meer dan nummer zestien Fortuna Sittard en een voor de Limburgers haast onoverbrugbaar doelsaldo. Tegen Heracles zorgden Michiel Kramer en Richard van de Venne voor de treffers. Heracles moet zich nu onverwachts nog zorgen gaan maken, nu de ploeg is afgezakt naar de veertiende plaats en nog maar twee punten boven de nacompetitiestreep staat.