Deze momenten waren doorslaggevend in de titelstrijd

12 mei 2022, 09:00   Bijgewerkt: 11 mei 2022, 22:55

Ajax heeft zich woensdagavond gekroond tot landskampioen in de Eredivisie. Na de 5-0 zege op sc Heerenveen is het voor directe concurrent PSV niet meer mogelijk om het gat van vier punten te overbruggen. FCUpdate.nl zet een aantal doorslaggevende momenten in de strijd om de titel tussen Ajax en PSV op een rijtje.

Arbitrale dwalingen en verrassende resultaten zijn doorslaggevend geweest in de titelstrijd. Voor PSV gaan we in eerste instantie terug naar eind september. De ploeg van Roger Schmidt begon, mede door het vertrouwen dat het kreeg door het winnen van de Johan Cruijff Schaal (0-4 zege op Ajax) goed aan de competitie, maar werd vervolgens afgetroefd door Feyenoord.

De Rotterdammers wonnen namelijk met 0-4 in het Philips Stadion, waardoor er kopzorgen ontstonden bij PSV. In diezelfde week ging het bijna opnieuw mis voor de Eindhovenaren, want er werd pas in de laatste minuut gewonnen op bezoek bij Go Ahead Eagles. Het was een van de slechtste weken van het seizoen voor de Brabantse club. Drie dagen later ging het namelijk wél onderuit in Tilburg bij Willem II: 2-1. Zo werden er al vroeg in het seizoen kostbare punten verloren.

Afstraffing in Amsterdam

Terwijl Ajax in diezelfde weken ook wat punten verloor tegen Go Ahead en Heracles Almelo, stond in oktober Ajax – PSV alweer op het programma. Een doorslaggevend duel in de titelstrijd. De Amsterdammers, destijds in uitstekende vorm, overklasten de Eindhovenaren op alle fronten. Het werd maar liefst 5-0 in de Johan Cruijff ArenA, waarmee een flinke tik werd uitgedeeld aan de ploeg van Roger Schmidt.

De Duitse oefenmeester spelde deze keiharde nederlaag echter vakkundig weg, want PSV zette vervolgens een uitstekende serie neer. Er werd tot aan de winterstop niet meer verloren en belangrijke duels metVitesse en FC Utrecht werden winnend afgesloten. Daardoor gingen de Brabanders met vertrouwen de volgende editie van PSV – Ajax in, die kort na de winterstop werd afgewerkt.

Goal Mazraoui

Het belangrijkste, meest discutabele en doorslaggevende moment in dit duel was de tweede treffer van Ajax, dat met 1-2 zegevierde in het Philips Stadion. Voorafgaand aan de goal van Noussair Mazraoui leek de bal over de zijlijn te zijn geweest, maar de goal werd goedgekeurd door de VAR, die niet kon bewijzen dat de bal daadwerkelijk in zijn geheel de zijlijn had gepasseerd. De videoscheidsrechter, die na afloop van het duel ook genoeg steun kreeg voor zijn beslissing, kreeg ontzettend veel kritiek van PSV. "Give the cup to them today'', zei PSV-coach Roger Schmidt na de treffer tegen de vierde official.

Duidelijk was na afloop van het duel dat de beslissing cruciaal was in de titelstrijd. Ajax bleef aan kop en hoefde het in het resterende deel van de competitie niet meer op te nemen tegen directe concurrent PSV. Wel kregen de Amsterdammers op andere fronten tikken te verwerken. De zeer betrouwbare doelman Remko Pasveer raakte midden in de tweede seizoenshelft geblesseerd, waardoor André Onana – die niet meer goed lag bij de supporters -  ging keepen. Daarnaast moest Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag vertrekken bij de koploper van de Eredivisie, waardoor het onrustige weken waren in de hoofdstad.

Onrust bij Ajax

Dat was ook op het veld te zien. Langzaam maar zeker raakte Ajax in een vormdip. Niet voor niets gingen de Amsterdammers onderuit in Deventer bij Go Ahead (2-1) en werd het uitgeschakeld in de Champions League door Benfica. Vooral dat laatste was een enorme domper voor Ajax. Ook was er de bekerfinale. PSV versloeg Ajax in De Kuip met 2-1, nadat het na de thee knap terug was gekomen van een 0-1 achterstand. Wéér een tik voor de Amsterdammers, die inmiddels ook op de hoogte waren van de geruchten dat Erik ten Hag naar Manchester United zou vertrekken. In de laatste weken moesten alle neuzen dezelfde kant op gaan staan, want gezien de vorm van de Amsterdammers had het zomaar nog spannend kunnen worden.

De hoop van PSV was vooral gevestigd op de Super Sunday van 8 mei, wat achteraf een doorslaggevende dag in de titelstrijd blijkt te zijn geweest. Ajax nam het om 14.30 uur op tegen AZ. Totaal onnodig gaf de formatie van Erik ten Hag een voorsprong in het tweede bedrijf weg, maar kwam het in de slotfase nog wel langszij: 2-2. In de Kuip kon PSV tegen Feyenoord vervolgens profiteren door het gat te verkleinen naar twee punten.

Strafschop Feyenoord

Na een fantastische eerste helft leek dat ook te gaan lukken. De Rotterdammers werden overklast, maar PSV zakte in de tweede helft veel te ver terug. Nadat er bij een 1-2 tussenstand een penalty werd gegeven door scheidsrechter Serdar Gözübüyük, ging het helemaal mis. Feyenoord kwam op gelijke hoogte, waardoor de hoop op de titel verdween bij PSV.

Na afloop was het woede dat overheerste. De veelbesproken strafschop werd namelijk onterecht (aldus de KNVB) gegeven. PSV-trainer Roger Schmidt vond het onbegrijpelijk dat er niet werd ingegrepen door de aanwezige VAR van dienst en vond naar eigen zeggen dat Ajax opnieuw het voordeel van de arbitrage kreeg bij een doorslaggevend moment in de strijd om de felbegeerde landstitel. De Amsterdamse club maakte woensdag optimaal gebruik van de remise van PSV, door met sc Heerenveen in eigen huis te verslaan en voor de 36e keer kampioen van Nederland te worden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen