De leeuw brult weer: Memphis betaalt vertrouwen van Xavi terug

1 mei 2022, 22:49

FC Barcelona heeft zondagavond eindelijk weer eens weten te winnen in eigen stadion. Na de nederlagen tegen Eintracht Frankfurt, Cádiz en Rayo Vallecano bleek de ploeg van Xavi wel in staat om Mallorca te verslaan: 2-1. Een belangrijke rol was er weggelegd voor Memphis Depay, die het vanaf de start mocht laten zien en de openingstreffer voor zijn rekening nam.

Aan Nederlanders geen gebrek bij FC Barcelona in het thuisduel met Mallorca. Naast Frenkie de Jong had ook Memphis een basisplaats. Het was pas de tweede keer in 2022 dat Memphis aan de aftrap verscheen van een competitiewedstrijd. De keuze van Xavi voor de oud-speler van PSV, Manchester United en Lyon pakte goed uit. Hij schoot de thuisploeg namelijk na 25 minuten op een 1-0 voorsprong. Dat Memphis het vertrouwen kreeg van zijn coach was overigens niet heel verrassend. Na drie opeenvolgende thuisnederlagen moest Xavi wel wat anders bedenken om de punten weer eens in Barcelona te houden.

Maar FC Barcelona zit de laatste tijd een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Niet alleen als we kijken naar de resultaten, maar ook naar de ziekenboeg. Xavi kon tegen Mallorca geen beroep doen op Pedri en Nico Gónzalez, terwijl Gerard Piqué al na 28 minuten afhaakte met een blessure. Een grote domper voor Barça, want zonder de routinier maakte de defensie de laatste weken een heel kwetsbare indruk. Ook Mallorca kreeg mogelijkheden. Eén heel serieuze zelfs, maar Fernando Niño slaagde er niet in om de bal vanaf iets meer dan vijf meter in het net te krijgen. Hij kon zichzelf wel voor zijn kop slaan, want Mallorca kan de punten héél goed gebruiken. Dat Memphis een paar minuten later wél toesloeg, maakte Niño zijn misser er natuurlijk niet minder pijnlijk op.

Barça dat ging rusten met een 1-0 voorsprong: een enorme weelde na de voorgaande drie thuisduels. Maar de ploeg van Xavi wilde natuurlijk meer. De drang naar meer doelpunten resulteerde al na een paar minuten spelen in de tweede helft in de 2-0. Sergio Busquets kreeg de bal voor zijn voeten en schoot 'm buiten bereik van Rico in de verre hoek. Het verzet van Mallorca was na de tweede Catalaanse treffer wel gebroken en het was wachten op meer doelpunten. Het bleef Barça echter ook een beetje tegenzitten, want na de afgekeurde goal van Aráujo in de eerste helft stak de arbitrage ook een stokje voor de 3-0 van Ferran Torres.

Fati maakt rentree

De supporters hadden echter geen reden om daar heel lang over te treuren, want het absolute hoogtepunt van de avond volgde rap daarna. In minuut 75 maakte Ansu Fati na maanden aan de kant te hebben gestaan met een blessure zijn rentree binnen de lijnen. Het was pas zijn elfde opwachting van dit seizoen. Hij scoorde wel al vijf keer. Een doelpunt bij zijn rentree zat er niet in. Aan de andere kant viel er nog wel een treffer: Antonio Raillo tikte binnen uit een vrije trap. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar voor FC Barcelona, dat goede zaken doet in de strijd om een Champions League-ticket.