Ervaringsdeskundige Bosz heeft duidelijk advies voor Slot

26 april 2022, 08:41   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Peter Bosz acht Feyenoord niet kansloos tegen Olympique Marseille in de halve finale van de Conference League. Als ervaringsdeskundige weet de 58-jarige trainer hoe de Franse club kan worden bestreden. Voor Arne Slot heeft Bosz een simpel advies: van eigen kracht uitgaan en het initiatief niet te veel aan Marseille laten.

In een uitgebreid interview met Voetbal International vertelt Bosz over zijn ervaringen met Marseille. Als trainer van Olympique Lyonnais kwam hij de Europese opponent van Feyenoord dit seizoen twee keer tegen. De eerste keer was in november, toen de Franse kraker werd gestaakt nadat Dimitri Payet vanuit het publiek werd geraakt door een flesje water. In het restant van de wedstrijd, dat in februari werd gespeeld, kwam Lyon als winnaar naar boven drijven (2-1).

Volgens Bosz heeft Marseille 'interessante varianten' om zich van achteruit onder de druk van de tegenstander uit te spelen. Zo wordt doelman Pau López weleens gebruikt als extra veldspeler. Door zijn rol had Lyon het aanvankelijk heel moeilijk met Marseille. "We kregen totaal geen grip op ze. Zij waren dominant, zij bewogen, zij hadden constant de bal en zetten ons onder druk", vertelt Bosz, die met Lyon na een tactische omzetting een 0-1 achterstand omboog in een 2-1 zege. "Na rust zijn we voor de dood of de gladiolen gegaan. Hebben we het gewoon een-op-een vastgezet over het hele veld. Toen kwam Marseille niet meer aan voetballen toe."

Bosz vind het lastig voorspellen voor welke opstelling Marseille-trainer Jorge Sampaoli kiest tegen Feyenoord. "Dat is zó wisselend. Met Milik als spits heb je een totaal ander elftal dan met Payet op die plek. Je weet niet hoe hij denkt", aldus de Nederlandse oefenmeester. "Of hij bijvoorbeeld Milik gaat opstellen omdat hij in Nederland speelt. Of juist redeneert dat Gernot Trauner en Marco Senesi wat statischer zijn en daarom een valse spits slim is. Dat doet hij met Payet vaak tegen de grote, sterke centrale verdedigers in Frankrijk. Dan komen ze met hem altijd onder de druk uit en kom je op het middenveld een man tekort."

Kansen voor Feyenoord

Ondanks dat Bosz Marseille hoog heeft zitten, geeft hij Feyenoord een kans om door te stoten naar de finale van de Conference League. "Door hoe ik Feyenoord heb leren kennen. Als een ploeg die onder Slot durft en initiatief neemt. Marseille heeft bovendien momenteel best wat blessures. De competitie is hier zwaar en de speelwijze van Sampaoli vraagt veel energie. We spelen hier 38 competitiewedstrijden, dat zijn er vier meer dan in Nederland. Dat telt bij elkaar op. Marseille heeft net een midweekse speelronde gehad en moest daarin tot het gaatje gaan om met 3-2 van Nantes te winnen. Ze lopen op hun laatste benen en zijn een beetje aan het kraken. Daarom denk ik: als Feyenoord het goed doet, dan zijn ze écht niet kansloos."

Gaat Feyenoord het redden tegen Olympique Marseille? Praat mee!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hoe zeer ik ook hoop op een mooi resultaat, is de kans natuurlijk groot dat je uiteindelijk strandt in de halve finale.Dit is wel een heel ander niveau dan slavia praag en de andere tegenstanders in de conf. l. .

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen