Zo is het VAR-systeem in België het slechtste ter wereld geworden

13 april 2022, 10:53   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In Nederland is er vaak kritiek op de scheidsrechter, maar ook zeker op de VAR van dienst. Het is iets wat onlosmakelijk verbonden is met het voetbal en in vrijwel elke competitie gebeurt. Toch spant de Belgische Pro League wel de kroon met bijna wekelijks ophef over arbitraire beslissingen. In de podcast De Tribune wordt uitgelegd waar het grote probleem zit bij de Belgische VAR.

Het grootste probleem waar de Video Assistenten mee te maken hebben, is dat er regelmatig geen goede camerabeelden beschikbaar zijn, waardoor zij geen goede beslissing kunnen nemen. Dat komt door het bedrijf dat de beelden uitzendt. Zij krijgen de zaken organisatorisch namelijk niet voor elkaar, waardoor het regelmatig gebeurt dat cameramensen niet op tijd aanwezig zijn in het stadion.

Het ultieme dieptepunt was vorig seizoen in de slotfase van de competitie. AA Gent verspeelde zijn plek in de kampioenspoule, doordat de VAR op ongebrijpelijke wijze niet ingreep bij een buitenspelmoment. Achteraf bleek dat de VAR geen goede beelden had van het moment, doordat de cameraman niet op tijd in het stadion was.  Daarnaast krijgen de cameramannen van de zendgemachtigde de opdracht om de wedstrijd zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Lees ook: Tóch transfer Meijer: Groningen krijgt miljoenen van Club Brugge

Dit zorgt ervoor dat de cameraman op een cruciaal moment het verkeerde in beeld brengt, waardoor de VAR niets aan de beelden heeft. Hier lopen het commerciële belang en het sportieve belang dus door elkaar. Het grote verschil met Nederland is dat de Eredivisie gebruikmaakt van permanente camera's en speciale camera's ter hoogte van de zestien meter. Daar is in België juist op bezuinigd, waardoor de VAR wekelijks onder vuur ligt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen