Van Hooijdonk bezorgt Heerenveen bijzonder zege op Groningen

10 april 2022, 14:18   Bijgewerkt: 10 april 2022, 14:27

Sydney van Hooijdonk heeft sc Heerenveen zondagmiddag de zege bezorgd in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen (3-1). De spits scoorde twee doelpunten en bezorgde de thuisclub voor het eerst in zeven jaar een thuisoverwinning tegen FC Groningen. Ook was er persoonlijk succes voor Sven van Beek, die met een fraaie kopbal verantwoordelijk was voor de laatste treffer. Na zes jaar wist de verdediger eindelijk weer in het juiste doel te scoren. 

In een volgepakt Abe Lenstra Stadion gaven Ole Tobiasen en Danny Buijs de 22 basisspelers van de vorige speelronde andermaal het vertrouwen, waardoor beide elftallen aantraden in exact dezelfde startopstelling. Ook de veelbesproken Bjorn Meijer - die deze week nadrukkelijk in verband werd gebracht met het Belgische Club Brugge - mocht rekenen op een basisplaats. De uitfans steunden hem met een spandoek, zoals Danny Buijs had gevraagd. 

Het tempo lag vanaf het eerste fluitsignaal hoog en het eerste gevaar van de thuisploeg leverde via Sydney van Hooijdonk direct het openingsdoelpunt op. Peter Leeuwenburgh schutterde bij een lange bal op Amin Sarr. De Zweed schoot uit een nagenoeg onmogelijke hoek op de paal, waarna Van Hooijdonk het Friese publiek deed opveren door uit de rebound trefzeker te zijn (1-0). Bart van Hintum beroofde de spits van SC Heerenveen even later van zijn tweede doelpunt door een geplaatste kopbal van de lijn te werken. 

Het eerste half uur had FC Groningen niets in te brengen en met fris en fatsoenlijk voetbal had sc Heerenveen de touwtjes in handen. Een onnodig weggegeven hoekschop leverde echter - volledig tegen de verhouding in - een tegentreffer op. De gelijkmaker van Neraysho Kasanwirjo was overigens om door een ringetje te halen. De Groninger onderschepte de afgeslagen corner, legde met een fraaie kapbeweging meerdere tegenstanders in de luren en vuurde met links kiezelhard via de onderkant van de lat zijn eerste Eredivisietreffer tegen de touwen: 1-1. 

De attractieve eerste helft kreeg na de theepauze een passend vervolg en wederom leverde de eerste kans van de Friezen een treffer op. Deze keer moest Van Hooijdonk zich - na een pass van Anas Tahiri - eerst nog ontdoen van twee Groningse verdedigers. Dezen stapten verkeerd uit, waardoor de spits van sc Heerenveen zijn productie opvoerde van één (een strafschop) naar drie treffers dit seizoen. Even later moest Van Hooijdonk de wedstrijd op slot gooien toen hij oog in oog met Peter Leeuwenburgh zijn meerdere moest erkennen in de Groningse sluitpost. Hij probeerde de keeper te omspelen maar die lag vliegensvlug op de grond om de bal te keren. 

Met deze terechte overwinning lijkt sc Heerenveen definitief veilig te zijn en de ploeg van Ole Tobiasen kan zelfs omhoog kijken, want de play-offs om Europees voetbal komen ook weer binnen handbereik. Dan moet er over twee weken wel gewonnen worden van AZ. FC Groningen likt zijn wonden en kan de volgende ronde sportieve revanche nemen tegen Heracles Almelo. 

Opstelling sc Heerenveen: Erwin Mulder 6, Milan van Ewijk 6, Sven van Beek 7, Nick Bakker 6.5, Ibrahim Dreševi? 6, Rami Kaib 6, Thom Haye 7 (90. Arjen van der Heide -), Tibor Halilovi? 6 (78. Siem de Jong -), Sydney van Hooijdonk 7 (90. Timo Zaal -), Anas Tahiri 6.5 en Amin Sarr 6.5 (86. Anthony Musaba -)

Opstelling FC Groningen: Peter Leeuwenburgh 5.5, Damil Dankerlui 4.5 (83. Marin Šverko -), Mike te Wierik 5.5, Bart van Hintum 5.5 (68. Daleho Irandust 6), Bjorn Meijer 5.5, Mohamed El Hankouri 5.5 (68. Romano Postema 6), Neraysho Kasanwirjo 6, Michael de Leeuw 5 (68. Melayro Bogarde 5.5), Laros Duarte 6.5, Paulos Abraham 4.5 (46. Cyril Ngonge 5.5) en Jørgen Strand Larsen 5 

Man van de wedstrijd

Sydney van Hooijdonk

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen