Leeuwinnen laten niets heel van Cyprus en evenaren recordzege

8 april 2022, 22:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Oranjevrouwen hebben vrijdagavond een ongelofelijke uitslag neergezet tegen Cyprus. In Groningen won de ploeg van Mark Parsons met 12-0, een evenaring van de twee grootste zeges aller tijden. Vivianne Miedema speelde een absolute hoofdrol door liefst zes van de twaalf treffers voor haar rekening te nemen. 

Dat Nederland geen heel lastige avond tegemoet zou gaan, was wel duidelijk. Cyprus was de hekkensluiter in groep C met slechts één punt uit zes wedstrijden en een doelsaldo van twee voor en dertig tegen. Acht van die dertig tegentreffers werden gemaakt in de vorige ontmoeting tussen beide landen: 0-8. Cyprus hield het dit keer overigens wel nog even vol; pas na 23 minuten wist Vivianne Miedema de score te openen. 

Dat deed Miedema ook in de vorige ontmoeting met Cyprus, al bleef het toen bij die ene treffer. Dit keer liet ze het daar zeker niet bij: de spits nam vrijdagavond liefst zes treffers voor haar rekening. Haar (eerste) hattrick had ze bij rust al te pakken. Na de openingstreffer liep de score via twee goals van Jill Roord razendsnel op tot 3-0 en was het Miedema die voor rust ook de vierde en vijfde treffer nog voor haar rekening nam.

Elf minuten na rust hadden Lineth Beerensteyn, Miedema en Roord de score verder uitgebreid tot 8-0, maar de mooiste van de avond kwam kort daarna van de voet van Sherida Spitse. Van een meter of 25 afstand nam ze de bal met haar rechter in één keer op de wreef. Het schot was snoeihard en liet de toch al ongelukkige doelvrouw Maria Matthaiou kansloos: 9-0.

Daar bleef het niet bij, want met nog eens twee goals van Miedema en één van invaller Esmee Brugts stond na 77 minuten 12-0 op het scorebord. Uitgerekend daar stokte de doelpuntenproductie van de Oranjevrouwen, waarmee er net géén nieuw record werd gevestigd. De zege op Cyprus gaat de boeken in als 'slechts' één van de drie grootste zeges ooit van de nationale ploeg. In 1977 won Nederland met 12-0 van Israël en in 2009 werd het tegen Noord-Macedonië 13-1. 

Maar belangrijker is uiteraard wat de zege betekent voor de WK-kwalificatie. Nederland klimt over IJsland heen naar plek één, al kan die ploeg de koppositie weer heroveren als het dinsdag wint van nummer drie Tsjechië. Bovendien wacht Oranje nog af wat er gebeurt met het duel tegen Belarus, dat het vanwege de betrokkenheid van dat land bij de oorlog in Oekraïne weigerde te spelen. Een straf voor Nederland behoort tot de mogelijkheden.

Lees ook: Lopen de Leeuwinnen het WK mis door principieel besluit?

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen