PSV en Leicester houden het spannend voor Eindhovense return

7 april 2022, 23:05   Bijgewerkt: 7 april 2022, 23:36

PSV heeft zich in Leicester een prima uitgangspositie verschaft in de eerste kwartfinale van de Conference League. De Eindhovenaren werd een op het oog zuivere strafschop onthouden, en speelden mede daardoor met 0-0 gelijk tegen Leicester City.

Roger Schmidt voerde voor het duel een aantal wijzigingen door in zijn basiself. Meest in het oog springend was de plek onder de lat. Joël Drommel werd na zijn twijfelachtige optreden geslachtofferd tegen FC Twente afgelopen zondag, voor hem in de plaats keepte RB Leipzig-huurling Yvon Mvogo. Eerder dit seizoen kreeg Mvogo ook al de kans tegen AZ, maar hij ging in die wedstrijd bepaald niet vrijuit bij de tweede Alkmaarse treffer, waarna Drommel zijn plek weer innam. Tot vanavond dus. Verder nam André Ramalho de plaats van Jordan Teze centraal achterin over, en was Cody Gakpo weer fit genoeg om ten koste van Ritsu Doan te starten.

Leicester City, vorig jaar nog vijfde in de Premier League en winnaar van de FA Cup, stelde daar een sterk elftal tegenover. Met Jamie Vardy en Wilfred Ndidi miste Brendan Rodgers wel twee absolute sterkhouders, maar met spelers als Youri Tielemans, Kelechi Iheanacho en James Maddison in de basis bleef er voldoende kwaliteit over. Afgelopen zaterdag speelden de Engelsen nog met 1-1 gelijk uit bij Manchester United, PSV was dus gewaarschuwd.

PSV liet vanaf de aftrap zien dat het geen ontzag kende voor Leicester. Al na twee minuten dook Mario Götze vrij voor Kasper Schmeichel op, maar zijn schot strandde op de rechtervuist van de Deense doelman. Ook daarna konden de Eindhovenaren meermaals met veel spelers opstomen op de helft van de Engelsen, maar zo'n grote kans als die van Götze kregen ze niet meer. Aan de andere kant was Leicester City lange tijd niet bij machte in de buurt van Mvogo te komen, tot de twintigste minuut. Kelechi Iheanacho kon vrij op de Zwitser afstormen, verschalkte de doelman ook met een listige stift, maar die rolde aan de verkeerde kant langs de paal. De Foxes creëerden in het tweede gedeelte van de eerste helft wel een steeds duidelijker overwicht met langere fases van balbezit. PSV beperkte zich tot tegenhouden, probeerde in de omschakeling wel een uitbraak te forceren maar strandde steeds verder op de eigen helft. Harvey Barnes kreeg op slag van rust nog een grote kans, maar zijn schot spatte buiten bereik van Mvogo op de lat uiteen. Met de brilstand op het scorebord zochten beide teams hierna de kleedkamers op.

De tweede helft startte met twee ongewijzigde elftallen. PSV leek de energie te hebben hervonden om een periode van druk zoals in de eerste helft te kunnen voorkomen. Zo'n tien minuten na rust had het wellicht een penalty moeten krijgen, toen Ricardo Pereira in de zestien een overtreding leek te begaan op Gakpo. De scheidsrechter zag er niets in en aangezien de Conference League het zonder VAR moet stellen kon dit ook niet meer gecorrigeerd worden. De wedstrijd bleef hierna spannend met twee aan elkaar gewaagde teams, maar echte kansen konden beiden niet meer creëren. Schmidt probeerde nog wel wat te forceren door Ritsu Doan voor Zahavi te brengen, maar ook de Japanner kon het verschil niet maken.

En dus eindigde de wedstrijd met dezelfde stand waarmee hij begon, en zal PSV volgende week donderdag thuis een kans krijgen om de halve finales van de Conference League te gaan bereiken.