Feyenoord verstevigt derde plaats met zege op stug Willem II

2 april 2022, 22:55

Met een 2-0 overwinning neemt Feyenoord de derde plaats stevig in handen en mag het zelfs nog stiekem dromen van plek twee. De ploeg van Arne Slot had de nodige moeite met een zeer defensief Willem II, maar een individuele ingeving van Luis Sinisterra bracht de thuisploeg na driekwart wedstrijd op voorsprong. De Tilburgers probeerden vervolgens nog terug te komen, maar een enorme fout van Wessel Dammers zorgde kort voor tijd voor de beslissing.

Na het gelijkspel van FC Twente tegen PSV wist Feyenoord dat het met een goed resultaat de derde plaats nog steviger in handen kon nemen. De ploeg van Arne Slot kende enkele personele problemen: Lutsharel Geertruida keerde met een blessure terug van Jong Oranje, terwijl Jens Toornstra wegens ziekte ontbrak. Daartegenover stond de aanwezigheid van Luis Sinisterra en Tyrell Malacia, die na een intensieve interlandperiode tegen Willem II gewoon in de basis startten.

Bij de Tilburgers, die voorafgaand aan de wedstrijd de vijftiende plaats bezetten, blijft het maar onrustig. Technisch directeur Joris Mathijsen werd deze week definitief ontslagen, waarna vandaag bekend werd dat assistent-trainer Denny Landzaat zou vertrekken naar Al-Taawon, de nieuwe club van John van den Brom. Volgens de Tilburgse leiding was er echter geen enkel contact geweest, dus zat de oud-Feyenoord-middenvelder gewoon op de bank. Vanaf daar zag hij hoe zijn vroegere werkgever luttele seconden na de aftrap gelijk een grote kans kreeg. Cyriel Dessers liep slim uit de rug van de Willem II-verdediging weg, maar schoot vervolgens over.

Dat was niet de enige mogelijkheid voor de Rotterdammers in de beginfase. De ploeg van Arne Slot rukte via de flanken snel op naar het strafschopgebied van de tegenstanders en kreeg enkele goede kansen, maar Willem II-keeper Timon Wellenreuther hoefde slechts eenmaal reddend op te treden. Met zijn vingertoppen voorkwam hij een eerste Eredivisiedoelpunt voor Arsenal-huurling Reiss Nelson, die met een geweldige passeerbeweging zijn klasse toonde. De Willem II-aanvallers kregen daar nauwelijks mogelijkheden toe, want voorbij het middenveld kwamen de bezoekers eigenlijk niet.

Bij rust had de ploeg van Kevin Hofland nog geen enkele kans gekregen. Willem II noteerde nul doelpogingen en nul balaanrakingen in het strafschopgebied van de tegenstander. De tactiek van de Tilburgers was duidelijk: een muur optrekken rondom het eigen doel en daarmee voorkomen dat Feyenoord tot scoren kwam. Daarin waren ze succesvol, want ondanks veel meer balbezit (75 om 25%) en een karrenvracht aan doelpoging was 0-0 de ruststand. Met rustig combinatiespel wist Feyenoord de ruimtes niet te vinden, waardoor de ploeg zich soms genoodzaakt zag kansloze afstandsschoten te lossen. In de slotfase kwam Sinisterra uit een spelhervatting nog dichtbij een treffer, maar opnieuw stond Wellenreuther een verdiend openingsdoelpunt in de weg.

Zijn collega aan de andere zijde, Ofir Marciano, kreeg na een klein uur eindelijk zijn eerste werk te verrichten. Willem II was namelijk met een ander strijdplan de tweede helft ingegaan: met het inbrengen van Dan Crowley en Mats Köhlert poogde de ploeg meer aanvallende intenties te tonen. Omdat Feyenoord in de counter vaak niet snel genoeg was, had dit slechts een klein effect op de weggegeven ruimtes. Toch kwamen de Rotterdammers na driekwart wedstrijd door de individuele klasse van Sinisterra eindelijk op voorsprong. Met een goede sleepbeweging verschafte de Colombiaan zichzelf enige ruimte, waarna hij vervolgens Wellenreuther in de korte hoek verschalkte.

Feyenoord ging daarna op zoek naar een uitbreiding van de voorsprong, maar besloot al snel dat het verstandiger was om de voorsprong te consolideren. Bijna ging het in de slotfase nog fout toen Freek Heerkens nog een levensgrote kans kreeg, maar cultheld Gernot Trauner voorkwam deze late teleurstelling. Aan de andere kant ging het vervolgens nog wel fout, toen Wessel Dammers een lange bal van Feyenoord volledig verkeerd inschatte, en zich eenvoudig liet aftroeven door Bryan Linssen. Omdat Wellenreuther reeds uit zijn doel was, kon de invaller vervolgens makkelijk binnenschieten en besliste hij de wedstrijd. Met deze 2-0 overwinning neemt Feyenoord de derde plaats steviger in handen, terwijl Willem II het degradatiespook almaar dichterbij ziet komen.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Ofir Marciano 6; Tyrell Malacia 6, Marcos Senesi 6, Gernot Trauner 6, Marcus Holmgren Pedersen 6; Guus Til 6 (93. Cole Bassett -), Orkun Kökcü 6,5, Fredrik Aursnes 6,5; Luis Sinisterra 7 (81. Patrik Walemark -), Cyriel Dessers 5,5 (73. Bryan Linssen -), Reiss Nelson 6,5 (81. Alireza Jahanbakhsh -).

Willem II: Timon Wellenreuther 7; Miquel Nelom 4 (46. Mats Köhlert 5,5), Derrick Köhn 6,5, Wessel Dammers 6, Leeroy Owusu 5; Godfried Roemeratoe 4,5 (46. Dan Crowley 5,5), Freek Heerkens 5,5, Dries Saddiki 5 (74. Pol Llonch -); Elton Kabangu 4,5 (68. Max Svensson -), Jizz Hornkamp 4 (82. Abdenasser El Khayati -), Ché Nunnely 5.

Man of the Match: Luis Sinisterra

*speler moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen