Iran vreest uitsluiting WK: "Verontrustend nieuws van de FIFA"

Iran vreest uitsluiting WK: "Verontrustend nieuws van de FIFA"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

30 maart 2022 – Iran was al een tijdlang zeker van deelname aan het komende WK, maar moet zich nu toch zorgen maken. Er doen namelijk geruchten de ronde dat het land zal worden uitgesloten van het toernooi. De reden zijn de misstanden rond het duel van afgelopen dinsdag tegen Libanon, waarbij vrouwen de toegang tot het stadion werd geweigerd.

De kwalificatiewedstrijd werd gespeeld in de Iraanse stad Mashad. Aanvankelijk zouden de vrouwen hier gewoon welkom zijn - van de twaalfduizend kaarten waren er tweeduizend aan vrouwen verkocht - maar bij de ingang werden zij tegengehouden. Hierbij zou volgens Iraanse media zelfs pepperspray gebruikt zijn. 

Mogelijk heeft het voorval grote gevolgen voor Iran. 'We horen verontrustend nieuws van de FIFA en de Aziatische voetbalbond', zo schreef Mehrdad Seradschi, bestuurslid van de Iraanse voetbalbond FFI, op Twitter. Hij doelde er daarmee op dat uitsluiting van het WK een serieuze mogelijkheid is.

In Iran is het pas sinds 2019 - onder grote druk van de FIFA - voor vrouwen toegestaan om internationale voetbalwedstrijden te bezoeken. Dat er toch vrouwen geweigerd werden, viel bij de Iraanse bond uiteraard niet goed. Vermoed wordt dat lokale, religieuze autoriteiten zelf hebben besloten om hen bij het stadion tegen te houden. 

Jahanbakhsh
Belangrijke speler voor de Iraanse nationale ploeg is Alireza Jahanbakhsh. De Feyenoord-aanvaller sprak zich na afloop van de wedstrijd op de nationale televisie uit over het incident. "Ik hoop dat onze lieve vrouwen vanaf nu ook bij thuiswedstrijden kunnen toekijken, zodat we ook hen gelukkig kunnen maken", werd hij geciteerd door de NOS. Volgens de omroep werden die teksten - afkomstig uit een live-interview - later weggeknipt door de Iraanse staatstelevisie. 

Reacties

gerelateerd