Duitsers lachen om Oranje: 'Ze voorkomen hun eigen overwinning'

30 maart 2022, 08:50

Hoewel Oranje dinsdagavond tegen Duitsland een stuk minder voor de dag kwam dan in het oefenduel met Denemarken, was het even erg dichtbij een overwinning. Na de 1-1 van Steven Bergwijn leek Memphis Depay namelijk aan te mogen leggen voor een strafschop, maar de VAR gooide roet in het eten. Tot leedvermaak in de Duitse pers, want het was juist de KNVB die aandrong op de aanwezigheid van de videoscheids.

Nadat Duitsland ruim een uur lang het overwicht had in de Johan Cruijff ArenA, kwam Oranje gaandeweg de tweede helft steeds beter in de wedstrijd. Dat resulteerde twintig minuten voor tijd in de gelijkmaker van Bergwijn. Een paar minuten later hing de 2-1 voor Oranje in de lucht. Na een van de weinige driehoekjes voorin stond Memphis plots alleen voor Manuel Neuer. Maar nog voordat de aanvaller de Duitse goalie onder vuur kon nemen, werd hij door Thilo Kehrer tegen de vlakte gelopen. Strafschop, besloot de scheidsrechter.

Memphis stond al klaar om de bal door het net te schieten, maar zo ver kwam het niet. De VAR deed de scheidsrechter twijfelen en na een kijkje te hebben genomen op het scherm besloot hij om zijn beslissing terug te draaien. Geen strafschop voor Oranje, terwijl het toch overduidelijk was dat Kehrer Memphis een zet gaf. 'De Nederlanders voorkomen hun eigen overwinning', is dan ook de conclusie van Bild. De Duitse sportkrant legt uit hoe de KNVB in de aanloop naar het oefenduel aandrong op de aanwezigheid van een VAR. 'De VAR is tijdens vriendschappelijke wedstrijden niet per se aanwezig en van de DFB hoefde de video-assistentie ook niet.'

Uitgerekend de VAR speelde Oranje dus parten. De ploeg van Louis van Gaal werd een grote kans op de zege onthouden. Het aandringen op de aanwezigheid van de videoscheidsrechter was volgens Bild niet de enige manier waarop Oranje zichzelf in de weg zat. Van Gaal stak in de aanloop naar het treffen in Amsterdam de loftrompet over Thomas Müller. De aanvaller beleefde onder leiding van Van Gaal zijn doorbraak bij Bayern München. De huidige oefenmeester van Oranje adviseerde Hansi Flick, de bondscoach van Duitsland, dan ook om Müller op te stellen. En prompt scoorde hij. 'De raad van bondscoach Louis van Gaal werd opgevolgd', klinkt het dan ook bij Bild