Van der Vaart zet vraagtekens bij 'nieuw' systeem Oranje

26 maart 2022, 21:24

De spelers van het Nederlands elftal gaven in het verleden al aan het liefst 4-3-3 te spelen, maar bondcoach Louis van Gaal geeft de voorkeur aan (een variant op) het 5-3-2-systeem. De interlands tot aan het WK gebruikt hij om de formatie erin te slijpen, maar bij analist Rafael van der Vaart heersen twijfels over het systeem.

Bij de NOS vertelt hij het 'nieuwe' systeem een beetje uitvinderij te vinden. "Het is natuurlijk geen nieuw systeem, maar even een ander systeem. We moeten het niet overdrijven. Het is gewoon een 5-3-2-systeem en dat hebben we in 2014 ook gedaan. Toen zei hij dat we te zwak waren in de verdediging en ik denk dat hij nu vindt dat we juist heel veel goede verdedigers hebben."

Ondanks deze redenering zet hij wel vraagtekens bij het systeem. "Ik twijfel altijd een beetje aan dingen die je niet gewend bent en waar je niet mee bent opgegroeid. Het zit niet in ons dna. De echt goede spelers zijn het systeem niet gewend." Pierre van Hooijdonk begrijpt wel dat Van Gaal het erin wil slijpen. "Voor het WK in november heb je natuurlijk maar heel kort de tijd, een week. Vandaar dat er nu al wordt begonnen met dit systeem. Diverse spelers spelen het al bij hun club."

Lees ook: Van Gaal verklaart: "Blind is veel verder dan Malacia en Wijndal"

Binnen dat systeem kiest Van Gaal ervoor om Bergwijn op de stellen in plaats van Arnaut Danjuma. Bij de NOS legt hij dat uit. "Bergwijn heeft het bij mij altijd goed gedaan. Bergwijn speelt niet bij Tottenham, maar heeft wel bij mij gespeeld en dat deed hij heel goed. Daar beloon ik hem voor. Het belangrijkste argument is dat hij complementair is aan Memphis. Denemarken is een moeilijke tegenstander. Zij hebben ons systeem al veel vaker gespeeld. Je kunt je meten met een topland. We moeten nog winnen om in pot 1 terecht te komen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen