Zeer kolderieke aftrap bij moeizaam winnend Frankrijk

25 maart 2022, 23:11   Bijgewerkt: 25 maart 2022, 23:16

Frankrijk heeft vrijdagavond op de valreep afgerekend met Ivoorkust. Middenvelder Aurélien Tchouamén kopte in blessuretijd de winnende treffer binnen tegen de ploeg van Sébastien Haller en Ibrahim Sangaré. De PSV'er had met een assist nog een aandeel in de vroege voorsprong van de bezoekers, maar die kon niet over de streep getrokken worden: 2-1.

Het 'hoogtepunt' van de wedstrijd was echter de aftrap, waarbij debutant Christopher Nkunku meteen wilde gaan jagen, maar de aanvaller van Ivoorkust dat wilde voorkomen. Hij wilde de Franse aanvaller van RB Leipzig blokken en zo de baan van de bal vrijhouden, maar arbiter Vítor Ferreira stond er zeer ongelukkig tussenin. Daardoor liep Nkunku in zijn eerste seconden als international niet zijn directe opponent omver, maar de leidsman van dienst.

Ajax-spits Sébastien Haller, die vijf minuten voor het einde gewisseld werd, zag het tafereel aan nadat hij de aftrap genomen had en zag hoe Nicolas Pepe op aangeven van PSV'er Sangaré na twintig minuten de score opende. Lang kon Ivoorkust daar overigens niet van genieten want drie minuten later kopte Olivier Giroud uit een perfecte voorzet van Theo Hernandez perfect binnen.

De Fransen deden er weliswaar niet alles aan om nog te winnen in het Stadion Stade Orange Vélodrome, want Paris Saint-Germain-aanvaller Kylian Mbappé bleef bijvoorbeeld negentig minuten op de bank. Bovendien waren er drie debutanten bij de ploeg van Didier Deschamps, met Jonathan Clauss, Nkunku en William Saliba. Desondanks kwam er een zege, omdat in blessuretijd Tchouamén raak knikte uit een van de bijna tien corners - dat was zijn eerste interlandgoal.

Egypte – Senegal 1-0

Mohamed Salah heeft vrijdagavond een eerste revanche genomen op Senegal. In een reprise van de finale van de Afrika Cup, destijds gewonnen door Senegal, trok Egypte aan het langste eind. Een vroeg eigen doelpunt van Saliou Ciss, nadat Salah de doelpaal had geraakt, was het enige wapenfeit van de avond wat scores betreft. Daarmee staat Egypte overigens nog niet op het WK, want de goede uitgangspositie moet dinsdagavond in de return worden verzilverd.