Jong Oranje slaat absoluut modderfiguur in Bulgarije

25 maart 2022, 21:44

Jong Oranje heeft vrijdagavond een absoluut modderfiguur geslagen. Op bezoek bij laagvlieger Bulgarije, op voorhand de nummer voorlaatst in de EK-kwalificatiepoule, kwam Nederland niet verder dan een doelpuntloze remise (0-0) en ontsnapte het vlak voor tijd zelfs nog aan een nederlaag. Het EK is overigens nog wel in eigen hand.

Met Ryan Gravenberch, Joshua Zirkzee, Mitchel Bakker en debutant Milan van Ewijk in de basis kende Nederland een zeer mager half uur in het amper gevulde stadion in Sofia. Ludovit Reis was een van de minsten op het veld, maar moest na ruim een half uur ook met een blessure naar de kant. Met Kennth Taylor voor hem in het elftal was Jong Oranje vooral in het eerste kwartier van de tweede helft aardig aan het voetballen.

Verder was het bijzonder armmoedig wat Jong Oranje liet zien in de gekozen 4-2-2-2-formatie. Toen Brian Brobbey, die vanwege zijn fitheid en met het oog op het treffen met Jong Zwitserland op de bank begon, een kwartier voor tijd inviel, kwam de formatie van Erwin van de Looi ook nog tot wat mogelijkheden. De Ajax-spits had vlak voor het einde een grote kans op het enige doelpunt, maar kwam vanaf een paar meter niet tot scoren.

Vlak daarna ontsnapte Nederland eerst aan een Bulgaarse strafschop, nadat Sepp van den Berg niet de bal, maar zijn directe tegenstander raakte in het zestienmetergebied. Een pingel werd er echter niet gegeven, waardoor Jong Oranje met een punt zeker niet mocht klagen. Een minuut later hield Kjell Scherpen zijn team namelijk nog op de been oog-in-oog met Filip Krastev (voormalig SC Cambuur) en diep in blessuretijd faalden de Bulgaarse aanvallers van dichtbij en uit een corner.

Concurrent Jong Zwitserland kende in eigen huis tegen Wales een veel gemakkelijkere avond. In eigen huis stonden de Zwitsers na twintig minuten al met 3-0 voor, waar de uituitslag met 5-1 uiteindelijk nog enigszins meeviel voor de gasten. Als Oranje de laatste drie groepsduels wint, gaat het sowieso naar het EK. Voor concurrent Zwitserland – de komende opponent – geldt echter hetzelfde.