AZ komt uitnederlaag niet te boven en is uitgeschakeld

17 maart 2022, 21:25

Het Europese avontuur van AZ zit erop: de Alkmaarders slaagden er donderdag niet in de 2-1 achterstand uit de uitwedstrijd bij Bodø/Glimt weg te werken. Na verlenging werd het 2-2 in het AFAS Stadion.

AZ wist door het 2-1 verlies van vorige week in Noorwegen wat het te doen stond: een vroege treffer maken, zodat Bodø/Glimt niet de hele wedstrijd kon leunen op die kleine marge. Dit lukte: Vangelis Pavlidis werd diep gestuurd, de doelman van de Noren tastte mis en zag vervolgens hoe de Griek vervolgens beheerst de 1-0 tegen de touwen werkte. Dit deed de oud-Willem II'er vanuit een moeilijke hoek met twee Bodø-verdedigers nog in de lijn van zijn schot.

Lang konden de Alkmaarders – die voor de openingstreffer een strafschop verdienden voor een handsbal in de Bodø-zestien – echter niet genieten van de voorsprong. Bruno Martins Indi dacht de bal voor doelman Vindahl te kunnen laten, maar zag tot zijn schrik hoe de bal via een Bodø-aanvaller het doel in leek te gaan. Martins Indi zelf haalde de bal in eerste instantie nog van de lijn, maar kon niet voorkomen dat Amahl Pellegrino de gelijkmaker binnenwerkte. 

Toch lukte het AZ om met een antwoord te komen. Na een fraaie pass van Jesper Karlsson op Aslak Witrty, tikte Pavlidis van dichtbij op aangeven van laatstgenoemde de 2-1 binnen. Daarna ging het doelgevaar aan beide kanten liggen en was alleen Bodø met een afstandspoging van Pellegrino (rakelings naast) nog gevaarlijk.

Na rust wisten beide ploegen er lange tijd niet in te slagen voor veel doelgevaar te zorgen. Karlsson was nog het meest dichtbij. Het afstandsschot van de Zweed spatte uiteen op de lat. Aan Bodø-zijde was opnieuw Pellegrino de gevaarlijkste man. De lange aanvaller glipte de AZ-zestien in, maar zijn schot zoefde voorlangs. 

AZ-coach Pascal Jansen besloot kort voor de verlenging in te grijpen en middenvelders Dani de Wit en Jordy Clasie naar de kant te halen. Met vervangers Hakon Evjen en Kamal Sowah moest er voor meer dreiging en snelheid worden gezorgd. Eerder werd doelpuntenmaker Pavlidis al naar de kant gehaald voor Zakaria Aboukhlal. 

Laatstgenoemde kreeg in blessuretijd dé kans op de 3-2. De Marokkaan werd diep gestuurd en liep in vrije doortocht op de keeper af. Aboukhlal werd echter ternauwernood afgestopt door de Noorse defensie.

In de eerste helft van de verlenging was Aboukhlal opnieuw dicht bij de 3-1. De Marokkaan dook vanaf links op en kwam wederom één-op-één met de keeper te staan. De hoek bleek echter te moeilijk en het stiftje werd gepakt.

Daarna sloeg het noodlot toe: een voorzet ging aan alles en iedereen voorbij en werd geschampt door Alfons Sampsted. Zijn aanraking bleek genoeg om Vindahl te verrassen in de verre hoek. AZ probeerde daarna nog vol voor de penaltyserie te gaan. Dat leek te lukken toen Bruno Martins Indi in blessuretijd vrij kon binnenkoppen. De inzet van de verdediger vloog echter naast. En dus eindigt het avontuur van AZ in Europa en zullen alle vingers in Alkmaar wijzen richting Europese voetbalbond UEFA, na de discutabele strafschop die de ploeg vorige week in Noorwegen de das om deed.

Opstelling AZ en beoordelingen: Peter Vindahl 5; Aslak Witry 7, Sam Beukema 6, Bruno Martins Indi 5, Owen Wijndal 6; Tijjani Reijnders 6, Dani de Wit 7 (81. Kamal Sowah -), Jordy Clasie 7 (81. Hakon Evjen -); Yukinari Sugawara 5,5, Vangelis Pavlidis 7,5 (75. Zakaria Aboukhlal), Jesper Karlsson 7.

Man of the Match: Vangelis Pavlidis.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen