Waarom kampioenschap PSV goed nieuws kan zijn voor 'rood' Ajax

17 maart 2022, 10:40   Bijgewerkt: 17 maart 2022, 10:53

Ajax werd dinsdagavond uitgeschakeld door Benfica. Een enorme dreun, maar inmiddels heeft de ploeg nog een tik gekregen. Het aandeel op de effectenbeurs is na de 0-1 nederlaag gedaald. Een aandeel kost nu nog 13,05 euro. Dat het bedrag naar beneden is gegaan, heeft alles met de financiële huishouding bij de Amsterdamse topclub te maken. Dit boekjaar lijkt de club verlies te gaan maken.

Dat meldt De Telegraaf. Bij een overwinning op Benfica had de ploeg een bonus van 12,5 miljoen euro gekregen voor het ticket in de kwartfinale van het miljoenenbal. In het vervolg van het toernooi had de ploeg nogmaals tientallen miljoenen euro's kunnen verdienen, maar dat zit er na de uitschakeling uiteraard niet meer in. 'Alleen een of meer megatransfers voor het einde van het boekjaar op 30 juni 2022 kunnen voor zwarte cijfers zorgen', laat het medium weten.

Over het eerste halfjaar boekte Ajax een winst van 2,5 miljoen euro. Voor een groot deel was dat te danken aan de succesvolle groepsfase in de Champions League, waarin alle zes de wedstrijden gewonnen werden. Per overwinning krijgt de ploeg circa drie miljoen euro en daar kwam nog een aanzienlijke bonus overheen wegens het bereiken van de achtste finale. 'In de tweede seizoenshelft zullen geen extra inkomsten van de UEFA binnenstromen en omdat de kosten (vooral salarissen) op hetzelfde niveau blijven, zal Ajax flink in het rood eindigen op 30 juni 2022.'

Titelstrijd cruciaal

Ajax is met PSV in gevecht om de landstitel. De Amsterdammers hebben een voorsprong van twee punten, maar de Eindhovenaren hebben de droom nog niet opgegeven. Voor het huishoudboekje van Ajax is het belangrijk dat de ploeg zich weer weet te plaatsen voor de Champions League. Dat gebeurt bij een kampioenschap rechtstreeks, terwijl de nummer twee voorrondes moet spelen om het toernooi te halen.

'Tegelijkertijd betekent het binnenhalen van de titel dat de club een stevige kampioensbonus dient uit te keren. Uit financieel oogpunt zou plaats 2 daarom lucratiever zijn. Ook al omdat Ajax dan in aanloop naar het nieuwe seizoen drie voorrondes kan spelen. Alleen is het risico op voortijdige uitschakeling aanwezig, zoals PSV afgelopen zomer overkwam', doelt het medium op de nederlaag tegen Benfica in de zomer, waardoor de Eindhovenaren uiteindelijk genoegen moesten nemen met de Europa League.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen