'Het is soms alsof Ajax opeens niet meer kan voetballen'

12 maart 2022, 09:22

Ajax kroop vrijdagavond door het oog van de naald tegen SC Cambuur. Dankzij Ryan Gravenberch werd in blessuretijd een blamage afgewend. Wat schrijven de Nederlandse media over de late ontsnapping?

Ajax begon sterk aan de wedstrijd in Leeuwarden en kwam al na twee minuten op voorsprong door een doelpunt van Dusan Tadic. Toen de Amsterdammers vlak voor rust de marge verdubbelden, leek het duel gespeeld. In de tweede helft knokte de thuisploeg zich echt terug tot 2-2, waardoor Ajax tot het gaatje moest gaan om puntenverlies af te wenden.

'Van een voetbalshow, naar een foutenfestival die in de volgende gigantische deceptie leek te eindigen, tot de volgende ontspanning in de slotminuut. En wat voor één', schrijft het Algemeen Dagblad. Met een geweldige uithaal maakte Gravenberch vlak voor tijd de 2-3. 'De Ajacieden doken op het talent, op de bank geloofde de deze week vastgelegde doelman Przemyslaw Tyton zijn ogen niet en pakte trainer Erik ten Hag zijn assistenten Michael Reiziger en Winston Bogarde stevig vast. Wetende ook, dat zijn ploeg voor de tweede week op rij na een riante voorsprong door het oog van de naald kroop.'

Waar Ajax eerder dit seizoen met liefst 9-0 won van Cambuur, trof de koploper vrijdag een tegenstander die zijn huid duurder verkocht. 'SC Cambuur revancheerde zich met het sterke optreden voor de afgang eerder dit seizoen in Amsterdam, toen het 9-0 werd voor Ajax. De Friezen gaven ditmaal knap weerwerk en zetten Ajax goed onder druk met hun energieke spel. De Amsterdammers moesten alles uit de kast halen om geen averij op te lopen', aldus De Telegraaf.

'Ajax ontsnapt in Leeuwarden', schrijft Het Parool. 'Door een doelpunt van Gravenberch in de blessuretijd winnen de Amsterdammers met 2-3. Ajax speelde een goede eerste helft, maar was het in de tweede helft helemaal kwijt. De ploeg leek zelfs punten te verspelen tegen een brutaal Cambuur. Voor de tweede week op rij ontsnapt Ajax dus. Huiswerk voor Ten Hag richting de wedstrijd van dinsdag in de Champions League tegen Benfica.'

De Volkskrant zag Ajax in de eerste helft te weinig afstand nemen van Cambuur. 'En holde na rust amechtig achter de opgeleefde Friezen aan. Het liep dankzij een streep van Ryan Gravenberch net goed af in Leeuwarden: 2-3, na een opnieuw schandalig slechte tweede helft', doelt de krant op de wedstrijd van vorige week tegen RKC Waalwijk, toen Ajax ook een 2-0 voorsprong weggaf en de ploeg van Erik ten Hag door een laat doelpunt alsnog won.

'Het is soms alsof Ajax opeens niet meer kan voetballen, alsof het in plaats van een solide machine een gelegenheidsteam is van voorbijgangers', gaat het landelijke dagblad verder. 'Het gezicht van trainer Erik ten Hag, in de slotfase, was een verhaal op zich. Sip. Radeloos. Niet eens meer boos. Verslagen door de herhaling van het geklooi de laatste weken. Overhoop gespeeld worden door Cambuur Leeuwarden in de slotfase. Blij zijn dat het 2-2 blijft, en dan, dansen als een lam in de lente na de niet meer verwachte 2-3. Nee, de topvorm ontbreekt totaal bij Ajax, al hoeft dat niet alles te zeggen voor de aanstaande duels met Benfica en Feyenoord, als de inspiratie anders.'