Ajax bewijst kampioensgeluk en flikt het weer in laatste minuten

11 maart 2022, 22:02   Bijgewerkt: 11 maart 2022, 22:19

Met een 3-2 overwinning op Cambuur weet Ajax opnieuw niet te overtuigen. De ploeg van Erik ten Hag was de eerste helft goed, en stond bij rust met 2-0 voor in het Cambuurstadion. Na rust viel al snel de aansluitingstreffer, waarna de Amsterdammers geen schim van zichzelf meer waren. Door een defensieve fout leek de wedstrijd op een gelijkspel af te stevenen, totdat Ryan Gravenberch zichzelf met een geweldige poeier in de ultieme slotfase tot matchwinner kroonde.

Ajax zit momenteel in een iets mindere fase. Met de afwezigheid van meerdere defensieve spelers kreeg de Amsterdamse formatie de afgelopen weken opeens meer doelpunten tegen. In de Eredivisie leidde dit reeds tot een nederlaag tegen Go Ahead, waarna de Amsterdammers vorige week veel moeite kenden met RKC (3-2). Tegen Cambuur kon Erik ten Hag in de achterste linie weer beschikken over Noussair Mazraoui, maar daartegenover stond de afwezigheid van Lisandro Martinez wegens een schorsing.

Naarmate de eerste helft vorderde, bleek de Cambuur-muur niet meer dan een zwakke scheidingswand. Het snelle en aantrekkelijke spel van de bezoekers zorgde ervoor dat de Leeuwarders veelvuldig in de problemen kwamen. Uiteindelijk resulteerde dit kort voor rust in de 2-0, waarbij Gravenberch opnieuw de aangever was. Na een goede combinatie speelde de talentvolle middenvelder Haller goed in, waarna de Ivoriaan sterk wegdraaide en de bal laag binnenschoof. De marge had toen al groter kunnen en misschien wel moeten zijn, maar het vizier stond nog niet bij elke Ajacied op scherp.

De foutjes in het Ajax-spel werden steeds groter, en uiteindelijk leidde een enorme fout van Nicolas Tagliafico de verdiende gelijkmaker van Cambuur in. De linksback schoof de bal zomaar achter zijn eigen verdediging, waardoor Mitchell Paulissen er met de bal vandoor kon. Toen bij zijn pass Devyne Rensch vervolgens ook nog uitgleed, kon Patrick Joosten eenvoudig binnenschieten. Dat was het startsein van een spannende slotfase, waarin Ajax met man en macht op zoek ging naar de winnende treffer. Lang leken de Amsterdammers slechts af te stevenen op een punt, totdat Ryan Gravenberch met een geweldige poeier zijn ploeg in de eerste minuut van de extra tijd naar een overwinning schoot.

Opstellingen en beoordelingen*

Cambuur: Pieter Bos 6,5; Alex Bangura 6, Erik Schouten 5,5, Marco Tol 5,5, Jasper ter Heide 5 (65. Doke Schmidt); Robin Maulun 6 (91. Jhondly van der Meer -), Mitchell Paulissen 6, Mees Hoedemakers 6; Issa Kallon 6 (77. Patrick Joosten -), Tom Boere 5,5, David Sambissa 6 (77. Michael Breij -) .

Ajax: Andre Onana 6,5; Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6, Perr Schuurs 6,5 (74. Jurriën Timber -), Noussair Mazraoui 7 (62. Devyne Rensch 5,5); Ryan Gravenberch 7, Steven Berghuis 6, Davy Klaassen 6 (74. Mohammed Kudus -); Dusan Tadic 6, Sébastian Haller 6,5, Antony 6.

Man of the match: Ryan Gravenberch

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.