Chelsea vreest: drijven sancties Kanté en Jorginho uit Londen?

11 maart 2022, 12:28   Bijgewerkt: 11 maart 2022, 17:10

Chelsea is onderwerp van gesprek. De Londense club wordt flink getroffen door de strenge sancties tegen eigenaar Roman Abramovich. De Rus mag zijn club niet meer verkopen. En dat is niet het enige. Zo heeft de hoofdsponsor de samenwerking stopgezet, ligt de losse ticketverkoop stil en is onderhandelen met spelers over een nieuw contract uit den boze. Daardoor zullen meerdere spelers komende zomer zo goed als zeker transfervrij vertrekken. Maar er dreigen meer zorgen voor de Champions League-winnaar, want wat te doen met de spelers die in 2023 uit hun contract lopen? 

De Russische inval van Oekraïne is niet zonder gevolgen gebleven voor Chelsea. Toen duidelijk werd dat het Westen economische sancties ging treffen tegen de Russische president Vladimir Poetin en zijn omgeving, begonnen Chelsea en Abramovich al te vrezen. De Londense club werd in 2003 gekocht door de Rus Abramovich, die wordt gezien als een handlanger van de Russische president Vladimir Poetin en het Kremlin. Jarenlang vormde dat geen probleem. Je hoorde er ook niemand over, zeker niet op Stamford Bridge, het onderkomen van Chelsea. 

Abramovich investeerde zakken met geld in de club. Met succes, want de Londenaren groeiden de afgelopen twee decennia uit tot een van de meest succesvolle clubs in Engeland én Europa, met als absoluut hoogtepunt de eindzeges van de Champions League in 2012 en 2021. In de ploeg van Thomas Tuchel die zich vorig seizoen kroonde tot de beste van Europa was er een belangrijke, zo niet cruciale rol weggelegd voor

€4.2M
Meer info
' href="https://www.fcupdate.nl/voetballers/n-golo-kante">N'Golo Kanté. De Franse middenvelder die altijd wel op een glimlach te betrappen is, vormde de motor van The Blues. Hij was overal en zowel met als zonder bal erg belangrijk voor Chelsea. En dat in een andere rol dan we van hem waren gewend.

Tuchel liet Kanté iets meer naar voren spelen, om op de positie van defensieve middenvelder ruimte te maken voor Jorginho. De Italiaan is een van de peperdure aankopen onder het bewind van Abramovich. Chelsea telde in de zomer van 2018 een slordige 57 miljoen euro neer voor de komst van de middenvelder. Zijn eerste seizoenen in Engeland verliepen erg moeizaam, maar onder Tuchel is hij uitgegroeid tot een van de beste spelers op zijn positie. De Italiaan is net als Kanté niet van het Chelsea-middenveld weg te denken.

Mochten tegenstanders zich toch een weg weten te vinden door het Frans-Italiaanse middenrif, is er altijd nog Thiago Silva om hen een halt toe te roepen. De transfervrije komst van de Braziliaan in de zomer van 2020 is een schot in de roos gebleken. Met Silva, Jorginho en Kanté staat de as van Chelsea als een huis. Maar kijk niet vreemd op als we hen met ingang van volgend seizoen in een ander tenue zien dat het blauwe van Chelsea. Silva, Kanté én Jorginho zijn namelijk allemaal in het bezit van een in 2023 aflopend contract. Dit betekent normaal gesproken dat ze op korte termijn een beslissing moeten nemen over hun toekomst; bijtekenen of vertrekken, al zal Silva gezien zijn leeftijd (37) zijn contract zeer waarchijnlijk uitdienen. 

Lees ook: Harde sancties tegen Abramovich: verkoop Chelsea niet mogelijk

Transfervrij vertrek sterkhouders

Maar de huidige situatie waarin Chelsea verkeert, maakt bijtekenen er een stuk lastiger op voor Kanté en Jorginho. Eén van de gevolgen van de strenge sancties van het Vereningd Koninkrijk tegen Abramovich is dat Chelsea voorlopig niet om de tafel mag met haar spelers om te praten over een nieuw contract. Dit heeft al als gevolg dat Antonio Rüdiger, César Azpilicueta én Andreas Christensen komende zomer naar alle waarschijnlijkheid transfervrij zullen vertrekken. Ook Saúl (gehuurd van Atlético Madrid), Charly Musonda Jr., Danny Drinkwater (verhuurd aan Reading) en Jake Clarke-Salter (verhuurd aan Coventry City) zien we om dezelfde reden normaliter niet meer terug in Stamford Brigde.

Het transfervrije vertrek van vooral Rüdiger en Christensen zal Chelsea voelen in de portemonnee. Zij hadden de club mooie bedragen kunnen opleveren, die ze goed kunnen gebruiken. Financieel gaat Chelsea namelijk zware tijden tegemoet. Shirtsponsor Three, jaarlijks goed voor veertig miljoen pond, heeft de samenwerking al stopgezet en dan komt de club mogelijk ook nog eens in de knel met de salariskosten. Het Algemeen Dagblad schrijft dat die volgens 'voorzichtige schattingen' maandelijks 33,4 miljoen euro bedragen, terwijl Chelsea nooit meer dan 21 miljoen euro in kas zou hebben. Abramovich sloot mogelijk dus de ene na de andere lening af om de huishouding op peil te houden. 

Lees ook: Dit zijn de gevolgen voor Chelsea na sancties tegen Abramovich

'De nabije toekomst moet uitwijzen of de club zonder zijn financiële injecties kan blijven doordraaien', schrijft het AD. Op televisiegelden en premies kan Chelsea in ieder geval geen beroep meer doen, aangezien ook die zijn bevroren. Het slijten van grootverdieners in de selectie zou een oplossing kunnen zijn. Kanté en Jorginho zijn beiden grootverdieners. Ze strijken jaarlijks miljoenen op, waardoor ze ongetwijfeld flink op de salariskosten zullen drukken. Dit maakt het aannemelijker dat Chelsea komende zomer niet bij voorbaat 'nee' zal zeggen tegen clubs die interesse tonen in de komst van Kanté of Jorginho. Hoewel Kanté en Jorginho inmiddels dertig jaar 'oud' zijn, zullen ze nog aardig wat geld in het laatje brengen. Transfermarkt schat de huidige marktwaarden van Kanté en Jorginho op respectievelijk 50 en 45 miljoen euro. 

Spagaat 

Sportief zette Chelsea in het afgelopen seizoen flinke stappen en ook in het huidige heeft Tuchel de zaken aardig voor elkaar. De landstitel zal het echter niet winnen, daarvoor is de achterstand op koploper Manchester City simpelweg te groot. Maar in de Champions League is de ploeg van Tuchel goed op weg om zich ten koste van Lille te plaatsen voor de kwartfinales. Terwijl de achterban droomt van de prolongatie van de Champions League-titel, maken de beleidsbepalers zich zorgen over de toekomst. Het sportieve aspect komt onder druk te staan. Sportief gezien is het behouden van Kanté en Jorginho belangrijk, maar is dat financieel binnenkort nog wel te verantwoorden? 

Het naderende transfervrije vertrek van Azpilicueta, Rüdiger en Christensen zal voor wat ruimte zorgen in de salariskosten. Dat is een positief vooruitzicht. Maar het negatieve aspect zal toch overheersen. Voor Rüdiger en Christensen had Chelsea ongetwijfeld een mooi bedrag kunnen ontvangen. Zover zal het dus niet komen. De zoektocht naar geschikte vervangers kan voorlopig niet worden ingezet, want Chelsea mag ook nog eens geen nieuwe spelers aantrekken. En die zal de club wel nodig hebben als naast Azpilicueta, Rüdiger en Christensen ook Kanté en Jorginho vertrekken. Kortom, Chelsea gaat een zware tijd tegemoet. Zowel financieel als sportief. 

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen