Gravenberch in negatieve spiraal: 'Te flegmatiek, wat naïef'

7 maart 2022, 08:23   Bijgewerkt: 7 maart 2022, 08:29

Het scheelde weinig of Ajax had na de zeperd tegen Go Ahead Eagles ook punten verspeeld tegen RKC Waalwijk. Een late strafschop hielp de Amsterdammers zondag ontsnappen. Wat schrijven de ochtendkranten over de wedstrijd?

Halverwege de wedstrijd leek er geen vuiltje voor de lucht voor Ajax. Dankzij doelpunten van Sébastien Haller leidden de Amsterdammers met 2-0, een voorsprong die normaal gesproken voldoende voor de zege. Ajax deed het na rust echter te rustig aan en kreeg twee doelpunten om de oren. Vlak voor tijd behoedde Dusan Tadic zijn ploeg vanaf de strafschopstip voor puntenverlies.

De Volkskrant noemt het optreden van Ajax na rust 'ridicuul'. 'Zo onbezonnen naar voren trekken met zijn allen, bij 2-0, onbekommerd om wat trainers de restverdediging noemen. Het volk op de tribunes wist gewoon niet wat het zag, toen achtereenvolgens Michiel Kramer, op een drafje vanaf de middenlijn nota bene, en Van de Venne vrij waren om passes van uitblinker Jens Odgaard af te ronden. Zoveel kansen, zoveel grappige situaties, tot kolderiek aan toe.'

'Met de zakelijke bekerzege op AZ als sterk teken van leven na een mindere week, hoopte het weer massaal toegestroomde publiek in de Johan Cruijff Arena tegen degradatiekandidaat RKC weer eens op een doelpuntrijke voetbalshow van het eerder op de dag door PSV achterhaalde Ajax. Genoeg doelpunten kregen zij te zien, maar tot verrassing van de meesten werden die lange tijd met de Brabanders verdeeld omdat hun ploeg niet voor het eerst open huis hield', aldus het Algemeen Dagblad.

'De Amsterdamse bluf heeft Ajax in het verleden veel succes gebracht. Maar als die bluf omslaat in misplaatste arrogantie of zoals Erik ten Hag het liever noemt: 'lichtzinnigheid', vormt zich een groot probleem', schrijft De Telegraaf. 'In Eindhoven zal eerst met verbazing, vervolgens vol opwinding en uiteindelijk toch met teleurstelling naar de gedeeltelijke wanprestatie van Ajax zijn gekeken.'

De late strafschop die Ajax kreeg was een cadeautje van RKC-verdediger Luuk Wouters. 'Hij wilde zo snel mogelijk het veld van de Johan Cruijff Arena verlaten na de 3-2 nederlaag tegen Ajax', aldus het NRC Handelsblad. 'Hij had met een sliding in de negentigste minuut de strafschop veroorzaakt waaruit Dusan Tadic het winnende doelpunt maakte. Wouters werd door zijn medespelers op weg naar de uitgang tegengehouden en moest toezien hoe de spelers van Ajax de moeizame zege op de nummer veertien van de Eredivisie vierden.'

In Trouw is er aandacht voor Ryan Gravenberch, die door Louis van Gaal niet is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Tegen RKC werd de middenvelder na een uur gewisseld. 'Gravenberch had weer niet gebracht wat er van hem wordt verwacht. Te flegmatiek, wat naïef, te weinig dominant, tactisch niet sterk en verdedigend kwetsbaar, waarmee hij ook een beetje symbool stond voor Ajax deze middag.'