'Poolse bond geeft FIFA oplossing voor spelers als Til en Promes'

3 maart 2022, 17:48   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Poolse voetbalbond heeft de FIFA opgeroepen om de Russische transfermarkt tijdelijk te openen. Op die manier kunnen buitenlandse spelers die door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne het land willen verlaten, op zoek naar een nieuwe club. Dat zou onder meer betrekking hebben op Feyenoorders Guus Til en Jorrit Hendrix.

Het idee is geopperd door de Poolse voetbalbond, die zich al vanaf het begin stellig uitspreekt over maatregelen tegen het Russische voetbal. Dat berichtte The Guardian donderdagmiddag. Veel spelers en trainers in Rusland maken zich zorgen over de Russische invasie in Oekraïne en enkelen van hen zijn inmiddels zelfs al vertrokken.

De Engelse krant schreef dat Russische clubs bovendien stevig geraakt worden door sancties van andere landen tegen Rusland. Dat leidt er onder meer toe dat sommige clubs problemen hebben de salarissen van buitenlandse spelers te betalen. Het plan om een tussentijdse transferwindow in te lassen, geeft spelers de mogelijkheid om een nieuwe club te vinden. Het is overigens nog niet duidelijk of de FIFA ook met het plan zal instemmen.

Nederlanders

Het is dus onder meer aan de orde voor Til en Hendrix, die allebei door Feyenoord gehuurd worden van Spartak Moskou. Zij keren na dit seizoen in principe terug naar Rusland, maar zouden volgens het plan dus al eerder door Feyenoord definitief overgenomen kunnen worden. 

Hetzelfde is aan de hand voor Tonny Vilhena, die door FK Krasnodar is verhuurd aan Espanyol. Ook in Rusland zelf zijn nog drie Nederlanders actief. Dat zijn Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (KS Samara). 

Lees ook: 'Til en Hendrix willen niet meer terugkeren naar Spartak Moskou'

Lees ook: FIFPro probeert alle spelers in Rusland transfervrij te krijgen

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen