Chelsea ontsnapt en boekt bekersucces in onrustige week

2 maart 2022, 22:14

Chelsea is na de verloren League Cup-finale nog wel in de race om de FA Cup te winnen. In een ook door de perikelen rond de Russische eigenaar Roman Abramovich onrustige week bereikte de ploeg van Thomas Tuchel de kwartfinale van de FA Cup. Dat deed het ten koste van Luton Town, al kwam de 2-3 zege met de grootste moeite tot stand.

Het was nog maar drie dagen geleden dat Chelsea de finale van het andere bekertoernooi, de League Cup, na strafschoppen verloor van Liverpool. Met Championship-ploeg Luton Town leek het in de FA Cup een geschikte tegenstander te treffen om die kater weg te spoelen, al waren The Blues wel gewaarschuwd. De tegenstander is de nummer zes van het tweede niveau van Engeland, met twee punten meer dan Middlesbrough. Die ploeg wist een dag eerder in hetzelfde toernooi te stunten door Tottenham Hotspur uit te schakelen, nadat het in de vorige ronde al te sterk was voor Manchester United.

Al snel leek ook vandaag een stunt mogelijk. Binnen twee minuten torende verdediger Reece Burke bij een hoekschop uit boven Malang Sarr - Chelsea speelde met negen andere namen dan afgelopen zondag - en kopte hij Luton vroeg op een verrassende voorsprong. Een antwoord kwam er via een uitstekend schot van Saúl Ñíguez, die daarmee zijn eerste goal namens Chelsea maakte. Aan het einde van de eerste helft kwam de thuisploeg echter opnieuw op voorsprong. Na een uitstekende counter kon aanvaller Harry Cornick alleen op de deze week veelbesproken Kepa Arrizabalaga af en zette hij zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong.

Chelsea, dat overigens nog zonder de geblesseerde Hakim Ziyech speelde, moest na rust dus een 2-1 achterstand zien om te buigen. Het overwicht was er, maar pas in de 68e minuut leidde dat ook tot de gelijkmaker. Na een geweldige pass van Ruben Loftus-Cheek was het Timo Werner die goed afrondde en Chelsea langszij bracht. De Duitser zou tien minuten later ook een hoofdrol spelen bij de winnende treffer. Hij bediende collega-spits Romelu Lukaku, die zich van dichtbij tot matchwinner kroonde. Zo knokte Chelsea zich met de grootste moeite langs de Championship-ploeg en meldt het zich na Manchester City, Crystal Palace en Middlesbrough als vierde club in de kwartfinale.