FIFPro probeert alle spelers in Rusland transfervrij te krijgen

28 februari 2022, 19:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De internationale spelersvakbond FIFPro is momenteel bezig om de volgende bom onder het Russische voetbal te leggen. De vakbond wil namelijk dat de FIFA door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de regelgeving aanpast. Spelers die in Rusland onder contract staan, hebben hier namelijk niet voor gekozen en moeten hun contract gratis kunnen laten ontbinden.

Tegenover Voetbal International zegt FIFPro-bestuurslid Louis Everard dat het de spelers zo snel mogelijk die keuze wil geven. "Daar hebben we op aangedrongen bij de FIFA. Dit moet zo snel mogelijk geregeld worden. Het steeds verder escalerende conflict lijkt ons aanleiding genoeg. Daarover zijn we nu in gesprek met de FIFA."

Everard schat de kans zeker aanwezig dat de FIFA gehoor geeft aan dit verzoek. "Het FIFA-bestuur kan in noodsituaties de regelgeving aanpassen, dat is ook gebleken tijdens de coronacrisis." Dat zou een doodsteek zijn voor de Russische competitie, die maar liefst 133 buitenlandse spelers onder contract heeft op het hoogste niveau.

Lees ook: Officieel: Rusland en Russische clubs niet meer welkom in voetbal

Dat zou voor diverse Nederlanders betekenen dat zij transfervrij zijn. Naast Quincy Promes staan ook Jorrit Hendrix en Guus Til, die momenteel zijn uitgeleend aan Feyenoord, onder contract bij Spartak Moskou. Glenn Bijl en Gyrano Kerk spelen ook in de Russische competitie.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen