Ajax lachende derde: Benfica gefrustreerd ondanks sublieme helft

18 februari 2022, 23:06   Bijgewerkt: 18 februari 2022, 23:11

Ajax heeft vrijdagavond een uitstekend inzicht gekregen in waar de sterke én zwakke punten liggen van Champions League-opponent Benfica. In de eerste helft scoorde de Portugese grootmacht liefst vier keer (!) op bezoek bij Boavista, maar werden twee treffers terecht afgekeurd. In het tweede bedrijf gaf het de zege nog uit handen (2-2), mede dankzij Nederlander Kenji Gorré.

Daarmee had het duel meer dan twee gezichten, want in het eerste bedrijf maakte Benfica een uitstekende indruk. De weer opgeleefde Abel Taarabt maakte na twintig minuten het eerste doelpunt, gevolgd door de tweede van Álex Grimaldo na een half uur. Vervolgens trof de opponent van de Amsterdammers nog tweemaal het doel, maar zowel de goal van Everton als ook Darwin werd door de VAR terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Maar niets stond Benfica in de weg om met een heerlijk gevoel de Champions League-ontmoeting met Ajax in te gaan, zo dacht men halverwege. Zo ver kwam het echter niet, want Boavista kwam als herboren uit de kleedkamers, terwijl Benfica dacht dat de buit al binnen was. De thuisploeg kreeg de overhand, de betere kansen, maar scoorde pas een kwartier voor het einde.

Gustavo maakte het aansluitingsdoelpunt in de fase dat Boavista veel beter was. Het zorgde voor een hoop frustraties op de Benfica-bank, want tot tweemaal toe werd er een staflid weggestuurd met een directe rode kaart vanwege commentaar op de leiding. Sowieso pakte Benfica heel veel gele kaarten in het tweede bedrijf, mede vanwege de vele irritatie.

Doelpuntenmaker Grimaldo ontsnapte zelfs aan aan rode kaart, nadat hij een doorgebroken speler naar de grond moest werken om een nederlaag te voorkomen. Even daarvoor was buitenspeler Gorré vanaf de linkerkant namelijk goed doorgebroken en zette de bal nog knap voor: Gaïus Makouta schoot knap binnen. Hoewel Benfica in de slotfase nog een paar keer aan een nederlaag ontsnapte, zal het met een slecht gevoel de ploeg van Erik ten Hag ontvangen. De coach heeft na de goede eerst en slechts tweede helft bovendien nog veel nuttige informatie opgedaan tijdens het Primeira Liga-duel.