Barça zet Laporta voor schut: Luuk de held, Frenkie ongelukkig

13 februari 2022, 23:01   Bijgewerkt: 13 februari 2022, 23:11

FC Barcelona heeft voorzitter Joan Laporta zondagavond pijnlijk voor schut gezet. De preses gaf eerder vandaag een interview waarin hij zei nog te geloven in de Spaanse titel na de misstap van concurrent Real Madrid eerder dit weekend. De ploeg van Xavi zette die uitspraken echter geen enkele kracht bij, want het pakte slechts een punt in de derby tegen Espanyol (2-2) en daarvoor mocht invaller Luuk de Jong ook nog eens héél dankbaar zijn.

Natuurlijk waren de woorden van Laporta sowieso opzienbarend, maar vorig seizoen stond FC Barcelona elf verliespunten achter en had het het kampioenschap vlak voor het einde van dit seizoen zelfs nog even in eigen hand. Als de Catalanen de twee goedmakende wedstrijden zou winnen, was de achterstand op rivaal Real Madrid geslonken tot tien punten en volgens Laporta was er dan reden om er nog in te geloven.

En na een minuut zal de voorzitter er nog meer vertrouwen in hebben gehad, want FC Barcelona opende sterk en Pedri werkte na een scherp aangesneden voorzet van Jordi Alba vanaf de linkerkant binnen: 1-0 (zie onder). Opgeteld bij de fraaie zege op Atlético Madrid (4-2) van vorige week was het vertrouwen terug bij de ploeg van Xavi, die nog altijd niet kon beschikken over de geblesseerde Memphis Depay.

Maar met het vertrouwen kwam ook het gemakzucht, want in de derby met Espanyol creëerde de ploeg in het restant van de eerste helft niets meer. Toen Sergi Darder vijf minuten voor de pauze op prachtige wijze de gelijkmaker maakte (1-1), kreeg de ploeg de eerste serieuze waarschuwing. Er kwam weliswaar meer aanvallende dreiging en een paar kansen én het scoorde ook. Maar in de aanval waaruit Gavi uiteindelijk doel trof, kwam de bal ongelukkig via Frenkie de Jong bij het talent aan. De Nederlander stond echter buitenspel, waardoor het feest niet doorging.

Niet veel later werd de ongelukkige oud-Ajacied gewisseld en vanaf de bank zag hij Raul de Tomas na een goed uur voor de verrassende 2-1 zorgen. De ingevallen Eric Garcia (hij moest de geblesseerde Ronald Araújo vervangen) ging onder de bal door en zag de spits van Espanyol vervolgens koebloedig scoren. FC Barcelona leek af te stevenen op een nederlaag, totdat Luuk de Jong in de ploeg kwam enkele minuten voor het einde. Eerst kopte de voormalig PSV'er nog over, maar in blessuretijd knikte hij wél knap raak: 2-2. Zijn vierde doelpunt dit seizoen in La Liga, waardoor de Catalanen een punt pakken.

Desondanks was het een vervelende avond voor FC Barcelona, waarmee het voorzitter Laporta pijnlijk voor schut zette, want aan de titel hoeft niemand in Catalonië te denken. Het bereiken van een plek die rechtgeeft op Champions League-voetbal wordt na het nieuwe puntverlies nog een opgave die moeilijk genoeg is. Zeker omdat Gerard Piqué nog voor de goal van De Jong na een opstootje met Nicolás Melamed Ribaudo net als zijn directe tegenstander een directe rode kaart pakte en in elk geval het komende duel met Valencia moet missen.