Flinke kritiek: "Raadsel waarom Kooij als talent wordt beschouwd"

12 februari 2022, 09:11   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Graafschap redde vrijdagavond in de slotfase een punt tegen FC Dordrecht (2-2), maar na afloop van de wedstrijd ging het vooral over de manier waarop de late gelijkmaker totstandkwam. Daarbij speelde Joey Kooij een negatieve hoofdrol. De kritiek op de scheidsrechter is dan ook niet mals.

In de blessuretijd kreeg De Graafschap een discutabele strafschop nadat Ted van de Pavert tegen Ruggero Mannes aanliep. Van een overtreding was geen sprake, maar toch legde Kooij de bal op de stip. Sam Hendriks pakte het cadeautje uit en schoot de gelijkmaker binnen. In het kamp van Dordrecht was de woede enorm. "Ik heb hem aangeraden om te stoppen en te gaan paddelen", zei trainer Michele Santoni na afloop tegen ESPN.

De kritiek op Kooij klinkt vanuit meerdere hoeken. Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende zegt op Twitter nogal wat vragen over 'de strafschop in cadeaupapier' te hebben gekregen. 'Tsja, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. De Keuken Kampioen Divisie wordt gebruikt als arbitrale speeltuin', stelt hij. 'Het is mij een raadsel waarom deze scheidsrechter als talent wordt beschouwd', aldus Jack van Gelder. 'Is hier echt een pingel voor gegeven?', steekt Arnold Bruggink zijn verbazing niet onder stoelen of banken.

Bij De Graafschap was de verbazing ook groot toen Kooij in minuut 94 de 'botsing' tussen Van de Pavert en Mannes bestrafte. "Ik heb de beelden nog niet teruggezien, maar vanuit mijn positie leek het geen strafschop", gaf trainer Reinier Robbemond toe tegenover De Gelderlander. "Als wij hem zo tegen zouden krijgen, zou ik ook niet blij zijn", leefde Hendriks voor de camera van ESPN mee met de bezoekers uit Dordrecht.