Van Bronckhorst lijdt in Old Firm pijnlijke eerste nederlaag

2 februari 2022, 22:41   Bijgewerkt: 2 februari 2022, 22:47

Giovanni van Bronckhorst heeft zijn eerste Old Firm als trainer van Rangers verloren. Celtic won de altijd beladen derby met 3-0. Daarmee is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van de Nederlandse trainer.

Van Bronckhorst was na zijn eerste dertien wedstrijden als manager van Rangers nog ongeslagen. In de competitie, de beker en de Europa League verloor de Schotse club geen enkele keer sinds de Nederlandse trainer werd aangesteld als opvolger van Steven Gerrard. In het hol van de leeuw hoopten Van Bronckhorst en Rangers die reeks een vervolg te geven.

Het werd echter een avond om snel te vergeten voor het blauwe deel van Glasgow. Reo Hatate liet Celtic Park al na vijf minuten voor het eerst ontploffen door de bal vanaf randje zestien in de lange hoek te plaatsen. De Japanse middenvelder was vlak voor rust opnieuw de gevierde man toen hij Rangers-doelman Allan McGregor in de korte hoek verraste. Daarmee was voor de ploeg van Van Bronckhorst de gifbeker nog niet leeg. Borna Barasic stond niet op te letten bij een voorzet van Hatate, waarna Liel Abada compleet vrijstand op slag van rust de derde van Celtic maakte.

Het was voor Barasic zijn laatste actie van de wedstrijd. Hij werd, net als Glen Kamara en Manchester United-huurling Amad Diallo, in de rust gewisseld door Van Bronckhorst. Met drie verse krachten binnen de lijnen kreeg Rangers weliswaar geen vierde doelpunt om de oren, maar een comeback zat er ook geen moment in. Rangers was tien minuten voor tijd via een vlammend schot van Ryan Jack dat op de lat uiteen spatte nog wel een keer dicht bij de 3-1. Georgios Giakoumakis zag het vanaf de bank toe. De voormalig spits van VVV-Venlo had een basisplaats, maar werd na een uur waarin hij weinig in het stuk voorkwam gewisseld.

Rangers is door de nederlaag in de derby niet langer de koploper van de Schotse competitie. Celtic is nu de nieuwe nummer één, met een voorsprong van één punt op de stadgenoot. Op zondag 3 april kan Van Bronckhorst zich revancheren voor de pijnlijke nederlaag: dan staat de volgende ontmoeting tussen Rangers en Celtic op het programma.