Senegal krijgt nieuwe kans om Afrika's beste te worden

2 februari 2022, 22:14

Senegal heeft zich als eerste land geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Aliou Cissé was woensdagavond in Yaoundé met 3-1 te sterk voor Burkina Faso. In de finale, die komende zondag wordt gespeeld, wacht een ontmoeting met gastland Kameroen of Egypte.

Chaotisch, zo kan de eerste helft van de halve finale tussen Senegal en Burkina Faso in één woord worden samengevat. Het spel golfde op en neer, maar grote kansen waren schaars. Wel kregen de Senegalezen tot twee keer toe een strafschop. De eerste na een half uur, toen doelman Hervé Koffi ver uit zijn doel kwam om de bal weg te boksen. Daarbij torpedeerde hij ook Cheikhou Kouyaté, wat scheidsrechter Bamlak Tessema Weyesa niet onbestraft liet. Na inmenging van de VAR werd de strafschop echter ingetrokken. De arbiter wees vlak voor rust opnieuw naar de stip na een vermeende handsbal van Edmond Tapsoba, maar voor de tweede keer werd Tessema Weyesa gecorrigeerd.

Senegal, met sterspeler Sadio Mané in de gelederen, had de strafschoppen uiteindelijk ook niet nodig. In het tweede bedrijf trok de verliezend finalist van 2019  de wedstrijd naar zich toe. Twintig minuten voor tijd zette Abdou Diallo, verdediger van Paris Saint-Germain, de 1-0 op het scorebord nadat hij met enig toeval de bal voor zijn voeten kreeg. Even later volgde ook het tweede Senegalese doelpunt, op aangeven van Mané gemaakt door Bamba Dieng. Burkina Faso deed nog wat terug via Ibrahim Blati Touré, maar Mané besliste vervolgens de wedstrijd door de 3-1 te maken.

Senegal kan zich na de zege opmaken voor de finale tegen Kameroen of Egypte. De druk staat erop bij de Senegalezen, want zij wonnen de Afrika Cup nog nooit. Burkina Faso kan terugkijken op een geslaagd toernooi en kan, net als in 2017, nog het brons winnen.