Van Marwijk blijft in de race voor WK-ticket, ondanks nederlaag

1 februari 2022, 17:25

Bert van Marwijk heeft met de Verenigde Arabische Emiraten nipt verloren van Iran. De thuisploeg, waar Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh meespeelde, won met 1-0. Desondanks mag de Nederlandse trainer nog altijd hopen op een ticket voor het wereldkampioenschap in Qatar.

In de eerste helft deden de ploegen weinig voor elkaar onder. Beide teams probeerden met goed combinatiespel de defensie van de tegenpartij pijn te doen, maar het leek in de eerste helft geen doelpunten op te leveren. Toch gebeurde dat wel. Mehdi Taremi was in minuut 44 de gevierde man bij Iran, al had iedereen deze goal kunnen maken qua moeilijkheidsfactor. Hij stond toevallig op de goede plek, waardoor hij de rebound in het midden van de goal tegen de touwen kon werken.

Van Marwijk zag na vier minuten in de tweede helft dat zijn ploeg met een man meer de wedstrijd af mocht maken. Iraniër Sadegh Moharrami moest namelijk naar de kant met zijn tweede gele kaart in het duel. Maar ondanks het overtal, konden de Verenigde Arabische Emiraten geen serieuze vuist maken. Sterker nog, in de gehele tweede helft was Iran de bovenliggende partij. De bedrijvige Jahanbakhsh probeerde zichzelf een aantal keer op het scorebord te zetten, maar doelman Ali Khaseif van Al-Jazira kon telkens redding brengen.

Door de overwinning van Iran staat die ploeg eerste in de kwalificatie met 22 punten uit acht wedstrijden, twee meer dan Zuid-Korea. Bert van Marwijk staat met zijn ploeg op de derde plaats met negen punten, drie meer dan Libanon en vier meer dan het Irak van Zeljko Petrovic. Plek drie geeft recht op play-offs voor het WK, terwijl de eerste twee zich rechtstreeks plaatsen voor het mondiale eindtoernooi. Wil Van Marwijk de derde plaats vasthouden, dan moet hij nog twee wedstrijden zien te overleven. Duels met Irak en  Zuid-Korea staan nog op het programma.