Twee nieuwe clubs in Eredivisie Vrouwen; KNVB wil nog meer

Twee nieuwe clubs in Eredivisie Vrouwen; KNVB wil nog meer

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

25 januari 2022 – Een mooie stap voor het vrouwenvoetbal in Nederland: de Eredivisie Vrouwen breidt komend seizoen uit van negen naar elf teams. Fortuna Sittard meldt zich voor het eerst in de competitie, terwijl Telstar na vijf seizoenen weer terugkeert. De plannen van de KNVB gaan echter nog verder dan dat.

Op de lange termijn wil de bond namelijk toe naar een competitie met twaalf clubs en moet de beloftecompetitie worden omgedoopt tot eerste divisie, met promotie-/degradatieregeling. Met het toetreden van Fortuna en Telstar zijn ook die doelstellingen weer een stap dichterbij. "We merken dat meer clubs willen, maar we willen ook kwaliteit in de Eredivisie", vertelde manager vrouwenvoetbal Kirsten van de Ven aan de NOS. "Daarom willen we ook dat er een goed plan ligt. Telstar en Fortuna hebben dat."

Van de Ven roept meer clubs op een plan in te dienen. In 2023/24 moet ook de laatste plek worden opgevuld en kunnen eventuele andere clubs in aanmerking komen voor deelname aan de Eerste Divisie. "Zodoende kunnen clubs via promotie op sportieve wijze alsnog in de Eredivisie terechtkomen." Wel zijn de onderlinge verschillen tussen de clubs in de Eredivisie nog groot. Om die reden wordt er vanaf komend seizoen met licentie-eisen gewerkt. "Daarin moeten clubs aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat je een goed topsportklimaat hebt bij iedere club."

Fortuna Sittard
Telstar sprak de wens om terug te keren in de Eredivisie Vrouwen al vaker uit, maar de entree van Fortuna Sittard kan een verrassing genoemd worden. Algemeen directeur Ivo Pfennings denkt dat de behoefte aan een vrouwenteam bij de club groot is. "We zijn straks de enige club in de provincie Limburg met een vrouwenteam. Nu is het zo dat al het talent in onze regio stopt of buiten de provincie moet gaan voetballen. We vinden het belangrijk dat we voor het talent in Limburg het juiste podium gaan bieden."

Reacties

gerelateerd