Luuk de Jong van hero to zero: "Ik kan het goed relativeren"

22 januari 2022, 11:42

Het kan verkeren: Luuk de Jong werd kortgeleden nog richting de uitgang van Camp Nou gedirigeerd, inmiddels wordt hij op handen gedragen bij FC Barcelona. "Ik weet inmiddels precies hoe het werkt. Ik kan het goed relativeren, de euforie en de hoon in topsport. Maar het is wel leuk natuurlijk, de positieve reacties nu", zegt De Jong in een interview in het Algemeen Dagblad.

Plots had Xavi hem toch nodig. In de eerste wedstrijd van 2022 verscheen De Jong aan de aftrap bij het door corona en blessures Barcelona. De Nederlandse spits greep zijn kans door het winnende doelpunt te maken tegen Real Mallorca (0-1). Een week later was De Jong ook trefzeker Granada (1-1). Vorige week woensdag, in de halve finale van de Spaanse Super Cup tegen Real Madrid (2-3 verlies na verlenging), maakte De Jong zijn derde doelpunt in drie wedstrijden.

"Tot een paar weken geleden had ik iets meer dan 200.000 volgers op Instagram. Nu een half miljoen", merkt De Jong dat zijn status in rap tempo is veranderd. De spits denkt dat hij Xavi een beetje heeft verrast. "Dat ik voor hem ook een '9' kan zijn met wie je driehoekjes kunt maken en zo onder de druk van een tegenstander uit kunt spelen. Xavi wil van zijn spits dat die een aanspeelpunt is en ballen vasthoudt en combineert met middenvelders. Hij zegt altijd: lok de centrale verdedigers weg om ruimte te maken voor anderen om in het gat te duiken."

De Jong werd na zijn optreden op Mallorca door Xavi een voorbeeldprof genoemd. "Hij kreeg vragen van de Spaanse pers, dus hij antwoordde. Voor mij is het mooi dat een trainer zich zo uitspreekt. Je gaat natuurlijk niet over jezelf roepen dat je een voorbeeld bent", aldus de spits, die hoopt het seizoen gewoon te kunnen afmaken bij Barcelona. "We zijn met het gezin een half jaar hier, ik wil niet weer verkassen nu. En ja, ook als ik weer invaller zou worden, kan ik nog van waarde zijn. Maar officieel heeft de club zich nog niet uitgesproken. We zien het wel. Ik ben ook nog steeds eigendom van Sevilla. Mijn contract loopt daar na dit seizoen nog één jaar door."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen