Stam blikt terug: "Bij Feyenoord ontstond een sfeertje tegen mij"

22 januari 2022, 10:02

Jaap Stam heeft in gesprek met De Telegraaf nog eens teruggeblikt op zijn roerige periode bij Feyenoord. De 49-jarige trainer was in 2019 vijf maanden in dienst van de Rotterdammers. Aan de samenwerking kwam vanwege tegenvallende sportieve resultaten een voortijdig einde.

Feyenoord strikte Stam in het voorjaar van 2019 als opvolger van Giovanni van Bronckhorst. De manier waarop hij PEC Zwolle liet voetballen, maakte indruk bij toenmalig algemeen directeur Jan de Jong en technisch directeur Martin van Geel. Van Stam werd verwacht dat hij de aantrekkelijke speelwijze mee zou nemen naar Rotterdam. "Ik wilde en moest die omslag gaan maken in De Kuip. Dat kost tijd omdat er spelers waren verkocht, terwijl adequate vervangers ontbraken. Veel spelers waren niet fit genoeg voor die omslag en het intensievere spel", vertelt Stam.

Het lukte Stam niet om zijn spelprincipes te implementeren, wat terug te zien was in de resultaten. "Toen de prestaties tegenvielen, voelde ik het sfeertje rondom de club richting mij veranderen, waardoor presteren en tijd krijgen voor de opbouw moeilijk zou worden", aldus Stam. Na een 4-0 nederlaag tegen aartsrivaal Ajax werd de oefenmeester ontslagen. "Ik wist ook dat Feyenoord kwetsbaar was, maar we hadden een visie uitgestippeld. Nee, ik wilde niet terug naar die oude stijl. Daar sta ik niet achter."

Volgens Stam is er de afgelopen twee jaar veel veranderd bij Feyenoord. "Het besef is doorgedrongen dat er iets moest gebeuren qua speelstijl en er zijn versterkingen gehaald, die de kwaliteiten hebben om te spelen zoals Slot speelt met Feyenoord", zegt Stam, die de huidige trainer de credits geeft voor de stappen die de Rotterdammers maken. "Het is geen incident, want bij AZ en daarvoor Cambuur kreeg hij dat ook voor elkaar. Al blijf je als trainer uiteindelijk altijd afhankelijk van de kwaliteiten van je spelers en of je een kans krijgt op dat niveau."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen