Foutenfestival in Eredivisie: "Eigenlijk heeft Neuer het verpest"

19 januari 2022, 08:20   Bijgewerkt: 19 januari 2022, 08:39

Veel keepers in de Eredivisie hebben niet hun beste weekend achter de rug. Tim Coremans, Peter Vindahl Jensen, Xavier Mous, Justin Bijlow en Warner Hahn gingen allemaal op pijnlijke wijze in de fout. De Telegraaf zocht met verschillende ex-keepers naar de oorzaken dat er zoveel blunders worden begaan in de Nederlandse competitie. 

Sander Westerveld, voormalig doelman van onder meer Vitesse, Liverpool en Oranje, viel op dat veel fouten werden gemaakt door keepers die probeerden op te bouwen. "Het geeft aan hoe het keepen vooral in Nederland is veranderd. Keepers moeten kunnen meevoetballen, wat vervolgens helemaal fout gaat. Er zijn maar weinig keepers in de wereld die dat geweldig kunnen, zoals Ter Stegen, Neuer en Alisson."

"Eigenlijk heeft Neuer het een beetje voor de rest verpest", stelde Westerveld. "Hij was de perfecte keeper, waarop men zei dat alle keepers zoals hij moesten spelen. Dat is volledig doorgeslagen. Ja, er wordt veel getraind op meevoetballen en keepers kunnen met links en rechts heel mooi een balletje wegschieten. Maar kijk naar topkeepers als Buffon, Casillas en Courtois. Stuk voor stuk keepers die niet goed zijn in meevoetballen, maar wel bij de grootste clubs ter wereld onder de laat staan of stonden."

Lees ook: Bijlow

Ex-goalie van onder meer RKC, Sparta en de Marokkaanse ploeg Khalid Sinouh wijst nog twee andere redenen aan. "Over de hele linie is de carrièreplanning van jongere keepers voor verbetering vatbaar. Getalenteerde keepers als Justin Bijlow, Maarten Paes en Kjell Scherpen hadden al veel meer wedstrijden achter hun naam moeten hebben dan nu het geval is. Keepen is een ervaringsvak en alleen door veel wedstrijdminuten te maken, worden keepers beter." Hij wees ook op Jong Ajax-doelman Jay Gorter. "Voor zijn ontwikkeling was het hartstikke goed geweest om een heel seizoen met Go Ahead Eagles in de Eredivisie te draaien."

Een tweede oorzaak vindt Sinouh in de keeperswisselingen. Zo zag hij doelman Maarten Paes (FC Utrecht) en Erwin Mulder (sc Heerenveen) hun basisplaatsen verliezen aan Fabian de Keijzer - de zesde keeperswissel in tweeënhalf jaar bij Utrecht - en Xavier Mous. "Keepers moet je niet veel wisselen, dat kan dodelijk zijn voor een elftal. Het is ook niet bevorderlijk voor hun ontwikkeling. Hoe vaak hoorde je vroeger nou dat een keeper gewisseld werd? Dat doe je alleen als er echt iets geks gebeurt. Als er heel veel fouten zijn gemaakt."

Lees ook: Keeperstombola Eredivisie: vier clubs twijfelen over doelman

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen