'Brobbeast' meteen goud waard: hoofdrol voor huurling in kraker

16 januari 2022, 14:23

Ajax beleefde zondag in de Galgenwaard een probleemloze middag. De Amsterdammers overklasten FC Utrecht met name in de eerste helft, waardoor de ploeg van Erik ten Hag al na één helft klaar was met de Domstedelingen: 0-3. Brian Brobbey zorgde voor een geweldige terugkeer door tweemaal te scoren.

Ajax belegde in de eerste week van januari een trainingskamp in Portugal. Wegens corona hield de ploeg van Ten Hag vorig jaar geen winters trainingskamp en begin 2020 sloeg Ajax de tenten op in Qatar. Dit jaar wilden de Amsterdammers zich in Quinta do Lago, in de Algarve, perfect voorbereiden voor de hervatting van de tweede helft van het seizoen, want met twee krakers tegen FC Utrecht en PSV stond Ajax voor een lastige voortzetting van de competitie. Echter keerden de Ajacieden na twee dagen alweer terug naar Amsterdam. In de selectie van Ten Hag waren enkele personen positief getest op het coronavirus, waarop de club besloot om direct terug te keren naar de hoofdstad van Nederland.

Bij FC Utrecht waren er twee opvallende namen in de basiself van trainer René Hake. Fabian de Keijzer debuteerde als doelman in het eerste elftal van de Domstedelingen. De 21-jarige sluitpost verving eerste keeper Maarten Paes, die waarschijnlijk naar MLS-club FC Dallas zal vertrekken. Daarnaast debuteerde ook de Japanse aanvaller Naoki Maeda in het team van Hake. De 27-jarige aanvaller werd in de winterstop op huurbasis overgenomen van Nagoya Grampus.

Ajax beleefde in de Galgenwaard een droomstart.  Na vijf minuten werd de score al geopend door Antony. De Braziliaan kon na een goede counter uithalen en schoot via het been van Utrecht-middenvelder Quinten Timber raak: 0-1.

Ajax bleef ook na het vroege doelpunt er vrolijk op los combineren. Telkens werd de vrije man gevonden, waardoor Utrecht alleen maar achter de bal aan liep. De voetballende dominantie van Ajax kwam ook tot uiting in de stand. Dusan Tadic kreeg de tijd om voor te zetten en vond perfect het hoofd van Brian Brobbey, die bij zijn terugkeer direct zijn doelpunt te pakken had.

Voor Utrecht kende de eerste helft alleen maar tegenslagen. Naast de achterstand moest coach Hake noodgedwongen debutant Maeda al vroeg wisselen en zag een 100 procent scoringskans ontnomen worden door de assistent-scheidsrechter. Douvikas kon namelijk alleen af op Remko Pasveer, maar de Griekse spits werd teruggefloten wegens buitenspel. In de herhaling zag een boze Hake dat het vlagsignaal onterecht was.

In de laatste secondes van de blessuretijd deelde Brobbey nog een behoorlijke tik uit op het moment dat FC Utrecht langzaam maar zeker meer hoop op een resultaat kreeg. De aanvaller kon gemakkelijk binnenlopen na opnieuw een voorzet van aanvoerder Tadic: 0-3.

De tweede helft was een helft om snel te vergeten. FC Utrecht stond op het veld om de schade te beperken en Ajax om spelers te sparen voor de kraker van volgende week tegen PSV. Door veel overtredingen en oponthoud kwam het spel niet ten goede en kabbelde de wedstrijd voort tot het einde. Amourricho van Axel Dongen maakte als 17-jarige nog in de laatste vijf minuten zijn debuut voor Ajax.

Voor trainer Ten Hag is de 3-0 overwinning tegen FC Utrecht een speciale. Het is zijn honderdste overwinning in de eredivisie als coach van Ajax. Hij komt daarmee in een rijtje met Rinus Michels, Louis van Gaal en Frank de Boer.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Fabian de Keijzer 5; Hidde ter Avest 6, Mark van der Maarel 5, Mike van der Hoorn 5,5, Django Warmerdam 5; Sander van der Streek 6, Adam Maher 4 (58. Joris van Overeem 5), Quinten Timber 4; Naoki Maeda – (11. Othman Boussaid 4,5), Anastasios Douvikas 5, Mimoun Mahi 5 (79. Remco Balk –).

Ajax: Remko Pasveer 6,5; Noussair Mazraoui 6,5, Jurrien Timber 7,5, Lisandro Martínez 7 (70. Perr Schuurs 6), Daley Blind 6 (82. Nicolas Tagliafico –); Edson Álvarez 6,5, Steven Berghuis 6,5, Ryan Gravenberch 7 (70. Kenneth Taylor 5); Antony 7 (85. Amourricho van Axel Dongen –), Brian Brobbey 8 (70. Davy Klaassen 6), Dusan Tadic 7.

Man of the match: Brian Brobbey

* Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen