Okoye begint goed aan Afrika Cup en houdt Salah van scoren af

11 januari 2022, 18:56

Maduka Okoye heeft zijn doel schoongehouden tegen Mohamed Salah. De Nigeriaanse keeper van Sparta beleefde een makkelijke avond en hoefde nauwelijks in actie te komen tegen Egypte, dat te voorspelbaar was aan de bal. Door een minimale zege heeft de ploeg een grote stap gezet richting de volgende ronde, aangezien de vier beste nummers drie ook doorgaan.

Na zeven minuten ging Egyptenaar Akram Tawfik naar de grond met veel pijn. Hij probeerde het nog wel, maar moest vier minuten later toch het veld verlaten voor Mohamed Abdelmonem. Het was een voorschot van de vervelende eerste helft voor de uitploeg. Wat Salah en zijn landgenoten ook probeerden, voor rust leek helemaal niets te lukken. Dat had deels met de defensieve speeltijd te maken, waarbij de Liverpool-ster veelal op een eiland stond. De verdedigende speeltijd leverde niet alleen weinig kansen op, het hielp ook niet om de nul te houden. Na dertig minuten mocht Nigeria namelijk juichen voor de openingstreffer.

Kelechi Iheanacho werd de grote man. Na een pass van Joe Aribo schoot hij de bal zonder twijfel over keeper Mohamed El Shenawy heen. Nigeria bleef de gehele eerste helft dreigend, maar veel grote kansen leverden het niet op. Na rust kreeg de ploeg wel een enorme mogelijkheid via Taiwo Awoniyi. Zijn kopbal in minuut 48 belandde op de lat, waardoor de wedstrijd nog spannend bleef. In het tweede bedrijf werd Egypte wat gevaarlijker, maar het bleef een wedstrijd met weinig serieus gevaar. Een keer moest Okoye ingrijpen bij een inzet van Salah, maar dat was uiteindelijk een makkelijke prooi voor de Spartaan.

Bij Nigeria kregen voormalig NAC-aanvaller Sadiq Umar en oud-Heerenvener Chidera Ejuke nog minuten als invaller, waarbij vooral laatstgenoemde duidelijk op zoek was naar een doelpunt. De buitenspeler was in de blessuretijd dichtbij na een sprint over het hele veld. Egypte wilde met een slotakkoord op jacht naar de gelijkmaker, maar daardoor gaf het team enorm veel ruimte weg. Doelpunten leverde het echter niet meer op, waardoor Okoye en zijn ploeggenoten met 1-0 zegevierden.

Algerije – Sierra Leone 0-0

Niet alleen Egypte, maar ook Algerije begon het toernooi niet goed. De titelhouder van het toernooi speelde doelpuntloos gelijk tegen Sierra Leone. Op voorhand leek het aan makkelijk duel te worden voor de Noord-Afrikanen, maar niets bleek minder waar. In de eerste helft wist de ploeg, waar Cambuurspeler Issa Kallon op de bank plaatsnam, makkelijk stand te houden met een ijzersterke defensie. Na rust kregen ze het moeilijker tegen Rihad Mahrez en zijn ploeggenoten. Alhaji Kamara leek de ban te breken voor Algerije, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.