De grote titelwijzer: wie wordt dit jaar kampioen in de Eredivisie?

14 januari 2022, 12:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Zelden waren de traditionele topclubs de laatste jaren tijdens de winterstop nog zo met elkaar verwikkeld in strijd om de landstitel als dit seizoen. PSV is koploper met vier punten, maar heeft slechts één punt meer dan Ajax en drie meer dan Feyenoord. Met de herstart van de Eredivisie in zicht een mooi moment om de balans op te maken. Wie onderscheidt zich in de specifieke onderdelen die een landskampioen moet beschikken, PSV, Ajax of toch Feyenoord?

Goals, goals, goals: Ajax (0-1-0)

Zowel in aanvallend als defensief opzicht staat er dit seizoen geen maat op Ajax. De doelcijfers zijn verbluffend: Ajax was al 56 keer trefzeker, tien keer vaker dan PSV en veertien goals meer dan Feyenoord. Omdat Ajax ook achterin de boel met slechts vier tegengoals perfect op orde heeft, zijn de Amsterdammers eigenlijk op doelsaldo al  niet meer te achterhalen. Het eerste punt gaat dus zonder twijfel naar de regerend landskampioen.

Geluk: Feyenoord (0-1-1)

Tegen de 'kleintjes': PSV (1-1-1)

'Kampioen wordt je tegen de kleintjes', luidt een aloud en clichématig adagium in de voetballerij. Als je alle toppers weet te winnen, verdien je uiteraard het nodige lof. Maar het is niets waard als je er vervolgens tegen laagvliegers in de Eredivisie niet staat. Dat bewees Ajax tot dusverre naadloos: het versloeg PSV en Feyenoord in de competitie, maar blameerde zichzelf tegen clubs als Heracles en Go Ahead Eagles. Mede daardoor is het PSV dat aan kop gaat. De Eindhovenaren sloegen zichzelf alleen voor de kop na de 2-1 nederlaag op bezoek bij provinciegenoot Willem II.

Programma: Feyenoord (1-1-2)

Nee, de agenda van Ajax direct na de winterse onderbreking liegt er niet om. Een bezoek aan angstgegner FC Utrecht en een rechtstreekse clash met koploper PSV, met tussendoor nog de mogelijkheid om reserves de kans te geven in het bekertoernooi tegen Excelsior Maassluis. Bovendien wacht in februari de pittige en loodzware slijtageslag met Benfica in de Champions League. Ook PSV is nog op drie fronten actief en moet direct in de eerste knock-outronde van de Conference League in actie komen. Voor Feyenoord kan de focus de eerste maanden volledig op de competitie. De Rotterdammers liggen uit de beker en mogen als poulewinnaar van de Conference League een ronde overslaan. Waar de concurrenten de focus moeten verdelen, kan de Rotterdamse aandacht volledig op de Eredivisie.

Selectiebreedte: Ajax (2-1-2)

Druk: PSV (2-2-2)

Ervaring: Ajax (3-2-2)

Natuurlijk zal Ajax balen dat het in de eerste seizoenshelft onnodige punten morste. Erik ten Hag weet echter dat hij over een ploeg beschikt die er zal staan als het moet. De Amsterdammers hebben met spelers als Daley Blind, Dusan Tadic en Sébastien Haller ervaren spelers die precies weten wat er in belangrijke wedstrijden van hen wordt verlangd. Bovendien raken zij niet in paniek van wedstrijden in de Champions League, dus zouden ook de bibbers richting het einde van het Eredivisie-seizoen moeten meevallen. Bij PSV en Feyenoord staan veel spelers op het veld die dit seizoen voor het eerst écht meestrijden om de prijzen. Wat gebeurt er in het hoofd van spelers als Joël Drommel, Cody Gakpo en Feyenoorder Marcos Senesi als zij weten dat het erop of eronder is?

Conclusie: Ajax wordt kampioen

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de topclubs elkaar dit seizoen eindelijk weer eens uitdagen zoals jaren geleden. Afgelopen seizoen werd Ajax met een straatlengte voorsprong landskampioen, iets wat dit seizoen waarschijnlijk niet zal gaan gebeuren. De drie topclubs beschikken over enkele facetten die nodig zijn om de hoofdprijs te pakken, maar toch lijkt nummer twee Ajax de lichte favoriet. In strijd om de tweede plaats zullen Feyenoord en PSV het elkaar nog flink lastig gaan maken.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen