De grote titelwijzer: wie wordt dit jaar kampioen in de Eredivisie?

De grote titelwijzer: wie wordt dit jaar kampioen in de Eredivisie?

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

14 januari 2022 – Zelden waren de traditionele topclubs de laatste jaren tijdens de winterstop nog zo met elkaar verwikkeld in strijd om de landstitel als dit seizoen. PSV is koploper met vier punten, maar heeft slechts één punt meer dan Ajax en drie meer dan Feyenoord. Met de herstart van de Eredivisie in zicht een mooi moment om de balans op te maken. Wie onderscheidt zich in de specifieke onderdelen die een landskampioen moet beschikken, PSV, Ajax of toch Feyenoord?

Goals, goals, goals: Ajax (0-1-0)
Zowel in aanvallend als defensief opzicht staat er dit seizoen geen maat op Ajax. De doelcijfers zijn verbluffend: Ajax was al 56 keer trefzeker, tien keer vaker dan PSV en veertien goals meer dan Feyenoord. Omdat Ajax ook achterin de boel met slechts vier tegengoals perfect op orde heeft, zijn de Amsterdammers eigenlijk op doelsaldo al  niet meer te achterhalen. Het eerste punt gaat dus zonder twijfel naar de regerend landskampioen.

Geluk: Feyenoord (0-1-1)

"Misschien hebben we wel het geluk van de kampioen", zei Jens Toornstra in februari 2017 bij FC Afkicken, drie maanden voordat Feyenoord zich voor het eerst in achttien jaar verzekerde van de landstitel. Naast goed voetbal heeft de landskampioen ook ieder jaar weer een portie geluk nodig om zich van het eremetaal te verzekeren. Vaak wordt gesproken over Lucky Ajax, maar dit seizoen valt het kwartje opvallend vaak de goede kant op voor Feyenoord. In een week tijd pakte Feyenoord driemaal de volle buit dankzij een winnende treffer van Cyriel Dessers. Natuurlijk mag dat ook op het conto van de knokkende ploeg van Arne Slot worden geschreven, maar zonder geluk was ook Max Verstappen afgelopen Formule 1-seizoen niet de beste van de wereld geworden.

Tegen de 'kleintjes': PSV (1-1-1)
'Kampioen wordt je tegen de kleintjes', luidt een aloud en clichématig adagium in de voetballerij. Als je alle toppers weet te winnen, verdien je uiteraard het nodige lof. Maar het is niets waard als je er vervolgens tegen laagvliegers in de Eredivisie niet staat. Dat bewees Ajax tot dusverre naadloos: het versloeg PSV en Feyenoord in de competitie, maar blameerde zichzelf tegen clubs als Heracles en Go Ahead Eagles. Mede daardoor is het PSV dat aan kop gaat. De Eindhovenaren sloegen zichzelf alleen voor de kop na de 2-1 nederlaag op bezoek bij provinciegenoot Willem II.

Programma: Feyenoord (1-1-2)
Nee, de agenda van Ajax direct na de winterse onderbreking liegt er niet om. Een bezoek aan angstgegner FC Utrecht en een rechtstreekse clash met koploper PSV, met tussendoor nog de mogelijkheid om reserves de kans te geven in het bekertoernooi tegen Excelsior Maassluis. Bovendien wacht in februari de pittige en loodzware slijtageslag met Benfica in de Champions League. Ook PSV is nog op drie fronten actief en moet direct in de eerste knock-outronde van de Conference League in actie komen. Voor Feyenoord kan de focus de eerste maanden volledig op de competitie. De Rotterdammers liggen uit de beker en mogen als poulewinnaar van de Conference League een ronde overslaan. Waar de concurrenten de focus moeten verdelen, kan de Rotterdamse aandacht volledig op de Eredivisie.

Selectiebreedte: Ajax (2-1-2)

Het is nogal een verschil: Feyenoord had in de laatste weken van het jaar de herstelde Mark Diemers achter de hand, die het middenveld als invaller kon versterken. Ajax kon zomaar een volwaardig Oranje-international Davy Klaassen binnen de lijnen brengen. De Amsterdammers hebben met Perr Schuurs, David Neres, André Onana en Nicolás Tagliafico spelers op de bank die bij alle andere clubs zonder problemen basisspeler zouden zijn. Daar is deze winter Brian Brobbey ook nog eens bijgekomen, terwijl Ajax nog speurt naar een extra buitenspeler. In de breedte is Ajax de allersterkste en dat gaat zich richting het einde hoe dan ook uitbetalen. Toch komt PSV, zeker na het aantrekken van Joey Veerman, heel dicht in de buurt. De Eindhovenaren regen in de laatste weken de zeges aaneen, terwijl het vanwege blessureleed een beroep moest doen op het B-garnituur.

Druk: PSV (2-2-2)

Laat er geen misverstand over bestaan: natuurlijk wordt ook bij PSV verlangd dat er aan het einde van het seizoen een titelfeestje kan worden gevierd. Kampioen worden is cruciaal om de aansluiting met de steenrijke koploper Ajax te behouden. Toch zal de druk in Eindhoven het minst groot zijn. Bij Feyenoord zijn de verwachtingen eigenlijk altijd hoog, zelfs als daar geen reden voor is. De druk op de selectie van Arne Slot zal gedurende de race richting de eindstreep alleen maar toenemen. Ajax is gezien haar selectie en financiën eigenlijk verplicht om de landstitel te pakken. PSV-coach Roger Schmidt dacht aan het begin van het seizoen dat de kansenverhouding tussen Ajax en PSV op 80-20 lag. Daarmee bracht hij zijn ploeg in een underdog-rol, waaruit PSV uiteindelijk Ajax hoopt af te troeven.

Ervaring: Ajax (3-2-2)
Natuurlijk zal Ajax balen dat het in de eerste seizoenshelft onnodige punten morste. Erik ten Hag weet echter dat hij over een ploeg beschikt die er zal staan als het moet. De Amsterdammers hebben met spelers als Daley Blind, Dusan Tadic en Sébastien Haller ervaren spelers die precies weten wat er in belangrijke wedstrijden van hen wordt verlangd. Bovendien raken zij niet in paniek van wedstrijden in de Champions League, dus zouden ook de bibbers richting het einde van het Eredivisie-seizoen moeten meevallen. Bij PSV en Feyenoord staan veel spelers op het veld die dit seizoen voor het eerst écht meestrijden om de prijzen. Wat gebeurt er in het hoofd van spelers als Joël Drommel, Cody Gakpo en Feyenoorder Marcos Senesi als zij weten dat het erop of eronder is?

Conclusie: Ajax wordt kampioen
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de topclubs elkaar dit seizoen eindelijk weer eens uitdagen zoals jaren geleden. Afgelopen seizoen werd Ajax met een straatlengte voorsprong landskampioen, iets wat dit seizoen waarschijnlijk niet zal gaan gebeuren. De drie topclubs beschikken over enkele facetten die nodig zijn om de hoofdprijs te pakken, maar toch lijkt nummer twee Ajax de lichte favoriet. In strijd om de tweede plaats zullen Feyenoord en PSV het elkaar nog flink lastig gaan maken.

gerelateerd